Кешът е кралят що се отнася до управляването на богатство в Русия, пише Bloomberg. Три десетилетия след срива на комунизма в страната има поне 163 176 милионера, по данни на Knight Frank LLP.

26 процента от общите им активи са в кеш - най-високото ниво в света. Това е два пъти повече от дела в Европа и почти три пъти повече, отколкото в САЩ.

Консерватизмът на руснаците идва от историята: тежкото преминаване към капитализма бе последвано от няколко обезценки на валутата, като последният случай бе през 2014 г. заради анексацията на Крим.

Затова и те нямат много доверие на държавата или на рисковите финансови продукти, продавани от банките. Олга Райкес посочва, че руснаците постоянно са в очакване, че може да избухне нова криза.

Така голяма част от богаташите в Русия държат парите си на депозит. През последните две години лихвите леко се покачиха и сега влог в щатски долари носи 2,8 процента доходност. Другият плюс е, че рублата се срина с 50% срещу долара от 2014 г.

Богатите руснаци избягват някои финансови продукти. "Те се страхуват от сложни финансови продукти", смята Олег Царков, генерален директор във Phoenix Advisors.

Малко по малко и това обаче се променя, след като банките увеличиха усилията си в маркетинга. Делът на инвестиционните продукти в портфолиото на богаташите расте от 15 до 20% през последните две години.

Според Евгени Смушкочив от Julius Baer Group делът на кеша намалява с около 1 процент годишно.

Колко пари държат богатите руснаци зад граница

Колко пари държат богатите руснаци зад граница

Проучване показва, че в чужди банки се съхраняват $315 милиарда