Броят на французите, търсещи работа, се повиши през юни с 9 400 (повишение с 0,3% на месечна база) до рекордните 3,398 милиона, показват данни на министерството на труда на Франция, цитирани от БНР.

На годишна база безработните във Франция са се повишили с 129 900 или ръст с 0,4% спрямо юни 2013-а година.

Това представлява повишение на френската безработица за осми пореден месец и е факт на фона на доста слабото представяне на втората по сила икономика в еврозоната. След стагнацията на френската икономика през първото тримесечие на 2014-а година (липса на растеж на тримесечна база), очакванията за второто тримесечие са за слабо повишение на БВП между 0,1% и 0,3%, като за цялата година се прогнозира икономически растеж от едва 0,7% (според последни прогнози на френската статистика Insee) - доста под текущите очаквания на правителството за повишение с БВП с 1,0%.

Преди време френският министър на труда Франсоа Ребсамен посочи, че икономически растеж от 0,7% няма да бъде достатъчен, за да доведе до съществено понижение на безработицата в страната.

Според министерството на труда 2,141 млн. французи (или около 42% от общия брой безработни) са били извън пазара на труда за поне една година, докато 489 500 са без работа повече от две години насам.