Седем души са арестувани от полската Агенция за вътрешна сигурност ABW по подозрение, че са получили подкупи за осигуряване на концесии за проучвания за шистов газ, съобщи англоезичното издание Warsaw Business Journal, цитирано от сайта 3-е news.

"Сред арестуваните са трима служители на Министерството на екологията, един от Полския геоложки институт и трима бизнесмени, представители на компании, които имат лиценз за проучвания на шистов газ," се казва в официалното съобщение на ABW.

Полският вестник "Газета виборча" цитира собствени източници, според които сред седемте задържани са служители на компанията Silurian, която работи под покровителството на полската компания за проучвания на петрол и газ Petrolinvest.

ABW води разследването под надзора на Варшавската апелативна прокуратура. Вече са повдигнати обвинения срещу двама правителствени служители. Обвиненията са по член от Наказателния кодекс срещу държавни служители, които се замесват в действия, целящи да се облагодетелстват финансово. В зависимост от сериозността на престъплението се прдвиждат до осем години затвор.

През последните години Министерството на околната среда е издало над 100 разрешителни за проучвания на запасите от неконвенционалния газ в Полша на световни енергийни гиганти като Exxon Mobil, Chevron, Conoco Philips и др.

По думите на Валдемар Тил, говорител на Варшавската  апелативна прокуратура, която е предявила обвиненията, огромните подкупи са давани само през втората половина на миналата година.