Международната компания за споделяне на превози Uber се изправя през поредното си предизвикателство в България. Комисията за защита на конкуренцията обяви днес, че започва производство срещу гиганта по жалба на Столична община.

Според представителите на местната власт услугите на Uber представляват заплаха за сигурността на пътниците. „Действащата законова и подзаконова нормативна база не позволява предлагането на услугата превоз на пътници срещу заплащате без нужните регистрации за това", се казва в мотивите на общината.

Ето защо оттам сезират КЗК, която от своя страна сега ще проверява съмненията си за наличие на евентуално извършени нарушения по Глава VІІ от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) - „Забрана за нелоялна конкуренция", изразяващи се в действия в противоречие с добросъвестната търговска практика във връзка с предлаганата на територията на България услуга UberX.

Услугата UberХ се предлага в България от 9 декември 2014 г. и е достъпна чрез мобилното приложение на Юбер. То представлява платформа за предоставяне на социална мобилност. Чрез платформата на Юбер пътници могат да правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място при ниски разходи.

От друга страна, тя позволява на шофьорите да установят контакт и да се съгласят да споделят и да си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили за целите на споделеното пътуване.