Общата картина е тревожна, но това не трябва да ни обезсърчава. Това каза в интервю за БНР по темата за демографската криза в България икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Според икономиста има достатъчно деца, но те трябва да се образоват по по-добър начин. Има и достатъчно хора в трудоспособна възраст, които обаче са безработни и в тази посока трябва да се работи. Проблемът, според него, са т.нар. "неактивни хора", които са обезсърчени. Те не търсят работа, а и са повече от безработните. Но и те се влияят от икономическата ситуация. Когато има подем и повече смисъл да търсиш работа, тези неактивни хора започват да стават активни. Затова те не са изгубена част от населението, обяснява Ганев.

Експертът смята, че икономическият подем е най-добрата демографска политика:

„Това как се развива икономиката, влияе на това дали семействата ще искат да имат повече деца и дали хората ще напускат страна, търсейки работа навън. Това, което ние трябва да правим, не е някаква конкретна демографска политика, а да се опитваме да направим страната по-добро място за живеене, за да може все повече хора да се връщат."

Важното е да се създават повече работни места, отбеляза още Ганев. Изпуснатият бюджет, банковите кризи, намаленият кредитен рейтинг, на това трябва да обърнем внимание сега. Защото те са контрапродуктивни на идеята да направим страната ни по-добро място за живеене, смята икономистът"