До 30 септември ще бъде възстановено топлоподаването на всички абонати, засегнати от ремонтните дейности, които „Топлофикация София" извърши тази година на топлопреносната мрежа. Това заяви председателят на СОС Елен Герджиков на брифинг, проведен заедно с изпълнителния директор на софийското парно Стоян Цветанов (на снимктата), на една от строителните площадки в столичния район „Мотописта".

За по-малко от 3 месеца екипите на „Топлофикация София" и фирмите подизпълнители извършиха ремонт на 37 километра от топлопреносната мрежа като това е с 5 километра повече от предвиденото.

Вече е приключила работата на 36 обекта като до края на седмицата ще бъдат окончателвно завършени още 8 строителни площадки. С това 150 километра от топлопреносната мрежа в града вече е ремонтирана, като тези ремонти са били извършвани през последните 10 години.

Председателят на СОС поднесе своите извинения на абонатите, където ремонтните дейности са протекли повече от предвиденото. Изпълнителният директор Цветанов заяви, че ремонтите са продължили повече от предвиденото заради неща, които са изниквали в процеса на копаене.

Той се аргументира с това, че когато човек започне вкъщи да ремонтира една тръба в банята си и се оказва, че за смяна е цялата ВИК инсталация в жилището, което удължава ремонтния процес.

Цветанов посочи, че ремонтните дейности тази година са стрували 14 млн. лв. от общо предвидени 47 млн. лв. Остатъкът от средствата ще бъде изразходван през следващите 3 години, като през този период равномерно ще бъдат подменяни по около 30 километра топлопреносна мрежа годишно.

Цветанов допълни, че ремонтите ще намалят загубите в топлопреносната мрежа, оттам разходите на дружеството, което от своя страна ще доведе до по-ниски сметки за парно и топла вода.

Във връзка с отново излезлите на преден план финансови взаимоотношения между „Топлофикация София" и „Булгаргаз", Цветанов заяви, че повереното му дружество прави всичко възможно, за да разплати просрочените задължения.

Само днес към „Булгаргаз" ще бъдат преведени 4 млн. лева, с което общите задължения на топлофикационното дружество към газовия доставчик ще намалее до 124 млн. лева.

От своя страна „Топлофикация София" има вземания от своите битови и стопански клиенти в размер на над 250 милиона лева. От началото на годината софийското парно по това перо е получило 12 милиона лева, като други 12 милиона лева са договорени на разсрочено плащане с клиентите на дружеството.