На 30 януари за дванадесети път ще бъдат определени носителите на статуетката "Рибарят и златната рибка" в трите категории на Националния конкурс "Мистър/Мисис Икономика 2007":
  • За цялостен принос в развитието на националната икономика
  • За принос в развитието на българската индустрия
  • За принос в развитието на небанковия финансов сектор".

Конкурсът се провежда под патронажа на министъра на икономиката и енергетиката.

След организираната широка обществена анкета за определяне на номинациите в трите категории на конкурса, организаторите от сп."Икономика" и Асоциацията на индустриалния капитал в България обявиха номинираните (на снимката - г-н Александър Александров, издател на списание "Икономика").

Специално бе подчертано, че по решение на организаторите от тази година не се номинират представители на държавната администрация, законодателната и изпълнителната власт.

Досегашната практика показа, че поради по-голямата си популярност и по-честите си публични изяви личности от този тип редовно бяха сред номинираните, като често печелеха и наградите.

Това незаслужено оставяше на по-заден план хората от реалната икономика, от икономическата наука, чиито дейност и постигнати резултати движат напред българското стопанство.

Номинирани в категорията:
"За цялостен принос в развитието на националната икономика"

"Българска фондова борса - София" АД
"Българска фондова борса-София" АД е единствената лицензирана фондова борса у нас, с лиценз от 9.10.1997 г. Дружеството е с капитал 5 867 860 лв. Броят на членовете на борсата - лицензирани инвестиционни посредници, в т.ч. и банки е 85.

Основните принципи на търговията на БФБ са:

  • Унифицирани правила за борсова търговия;
  • Равнопоставеност между участниците в търговията;
  • Пълна прозрачност на сделките;
  • Необратимост на сключените сделки;
  • Пълна прозрачност относно формирането на цените;
  • Незабавно оповестяване на пазарната информация за сключените борсови сделки.

Към момента публичните дружества, търгувани на борсата, наброяват 380, от които на официален пазар - 17, а останалите - на неофициален пазар.

БФБ - София е номинирана заради увеличаване на общата си пазарна капитализация, която към момента възлиза на 28 млрд. лв. и представлява 52% от БВП. За 2007 г. оборотът от търговията с ценни книжа достигна 9.94 млрд. лв., което е ръст от 193 % спрямо 2006 г. Представителният индекс СОФИКС нарасна през 2007 г. с 44.42%. Общата набрана сума чрез първични и вторични публични предлагания, увеличения на капитала, облигационни емисии и др. през миналата година е 1,5 млрд. лева.

Енцислав Харманджиев - Главен изпълнителен директор на „Български пощи" ЕАД
Енцислав Харманджиев е роден през 1957 г. в гр. Вятово. Притежава магистърска и докторска степен по икономика от Московския държавен университет. От 1991 г. преподава „Макроикономика" и „Икономическа политика" в УНСС. От ноември 2005 г. е главен изпълнителен директор на „Български пощи" ЕАД.

Номиниран е за активната си работа и постигнатите високи финансови резултати на дружеството през последните години. Нетната печалба на дружеството е увеличена с 52% (34% през 2006 г. и 18% през 2007 г.). Данните сочат, че финансовите услуги и търговските дейности имат вече 60-процентов относителен дял в приходите на пощите; извършено е компютъризиране на дружеството; пуснат е в експлоатация уникален Разменно-сортировъчен център. Дружеството е с оценка за корпоративното развитие 8,5 по 10-степенната скала на Асоциацията на европейските публични пощенски оператори.

Румен Аврамов - Програмен директор в Центъра за либерални стратегии, автор на тритомника "Комуналният капитализъм"
Румен Аврамов, доктор по икономика е програмен директор в Центъра за либерални стратегии. Занимава се с макроикономика, стопанска история и икономическа култура. Бил е старши научен сътрудник в Икономическия институт на БАН, икономически съветник на президента Желев, зам.-председател на Агенцията за икономическо програмиране и развитие, член на УС на БНБ.
Автор, редактор или съставител на: „Преходът" (1994 г.); „Капитализмът в България" (икономически текстове и лични спомени на Стоян Бочев, 1998 г.); „120 г. Българска народна банка. Анотирана хронология" (1999 г.); „Стопанският ХХ век на България" (2001 г.); "East"-"Wеst" Cultural Encounters. Entrepreneurship, Governance, Economic Knowledge (2004); петтомната поредица с архивни документи „Българска народна банка - Сборник документи" (1999 -2008 г.).

Номиниран заради излезлия през 2007 г. тритомник "Комуналният капитализъм"- задълбочено и оргинално изследване на българското стопанско развитие след Освобождението, предизвикало широк научен и обществен интерес.

Инж. Страхил Иванов - Управител на Агенция за недвижими имоти "Явлена" ЕООД
Инж. Страхил Иванов е управител на Агенция за недвижими имоти "Явлена". След дипломирането си се отдава на научна и изследователска работа в продължение на 15 години. В момента освен с ръководството на компанията, се занимава и с мениджмънта на "Явлена Импакт" - оценителската структура на фирмата и ръководи инвестиционни проекти в цялата страна. Член и бивш председател на Управителния съвет на Националното сдружение за недвижими имоти, както и на Асоциацията на Бизнес Оценителите в България и NAR (Американска асоциация на брокерите).

Номиниран е затова, че ръководената от него агенция "Явлена" e от пионерите в посредническите услуги с недвижими имоти и работи успешно на българския пазар вече 15 години. Първоначално започнала дейността си с един офис в София и бързо се утвърдила се като един от лидерите на пазара, днес в компанията работят над 200 служители в 19 офиса в страната.

Номинирани в категорията:
" За принос в развитието на българската индустрия"

Атанас Бобоков - Председател на Управителния съвет на „МОНБАТ" АД
Атанас Бобоков е председател на УС на „МОНБАТ" АД от 2003 г. и председател на Надзорния съвет на „ПРИСТА ОЙЛ" ЕАД. Собственик е и участва в надзорните и управителни органи на 11 дружества. Член е на УС на Българската стопанска камара. Атанас Бобоков има висше икономическо образование, специалност "Международни икономически отношения" от УНСС.

През 1992 г. заедно с брат си Пламен Бобоков стартират собствен бизнес, като успяват да превърнат създаденото от тях дружество „Приста Ойл" ЕАД във водещ производител на висококачествени моторни и индустриални масла и лидер в региона. През 1998 г. предприятието за производство на акулулаторни батерии "МОНБАТ" АД се присъединява към компаниите от групата на "Приста Ойл". През 2006 г. "МОНБАТ" АД осъществява публично предлагане на БФБ - София АД, като се радва на изключителен инвеститорски интерес и доверие.

Със своята дейност като председател на Управителния съвет на „МОНБАТ" АД г-н Бобоков допринася за утвърждаването на дружеството като една от най-динамично развиващите се компании в акумулаторния бизнес в страната и Европа.

Д-р инж. Лъчезар Цоцорков - Изпълнителен директор на "Асарел - Медет" АД и председател на Бългрската минно-геоложка камара
Лъчезар Цоцорков е роден през 1945 г. в Панагюрище. Завършил е ВМЕИ - София, специализира мениджмънт в Австрия и Япония. От 1986 г. ръководи „Асарел-Медет" - първата и най-голяма българска компания за открит добив и обогатяване на медни руди. Председател е на Българска минно-геоложка камара от 1991 г., член е на управителните съвети на Българска стопанска камара, Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, Атлантически клуб и др. От 1995 г. е член на Международния организационен комитет на Световния минен конгрес и на Българския национален минен комитет. През 2007 г. д-р инж. Лъчезар Цоцорков е удостоен от президента Георги Първанов с най-високото държавно отличие - орден „Стара планина", първа степен - заради изключително големите му заслуги към Република България и по повод 60-годишнината от рождението му.

Номиниран е заради дългогодишния си принос към минната индустрия и далновидния мениджмънт на ръководената от него компания, където са внедрени водещи международни стандарти в областта на управлението, екологията и безопасността на труда. През 2007 г. "Асарел-Медет" АД успешно завърши мащабен проект за модернизация на производството, възлизащ на над 100 млн.щатски долара. Компанията е обявена за инвеститор на 2007 г. в добивната индустрия и за един от най-добрите работодатели в страната за 2007 г.

Огнян Донев - Изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на "Софарма" АД
Д.и.н. Огнян Донев е изп.-директор и председател на Борда на директорите на "Софарма" АД от октомври 2000 г. За седем години управление компанията надмина 1 млрд. лева пазарна капитализация, а през 2007 г. отбеляза 15% ръст в приходите от продажби. За същия период „Софарма" АД придоби редица производствени и търговски предприятия в страната. Дейността на всички дружества в сферата на търговията на едро с лекарства беше обединена в - „Софарма трейдинг" АД, притежавано изцяло от „Софарма" АД.

В началото на тази година акциите на „Софарма трейдинг" АД ще бъдат търгувани на „БФБ - София" АД. За проекта си за строителство на нов таблетен цех в София „Софарма" АД спечели престижния сертификат за първи клас инвестиция. Компанията придоби пряко и чрез свързани лица контролиращ пакет акции в „Доверие обединен холдинг" АД, който управлява над 30 дружества, с част от които се очаква да има значителен синергиен ефект. В изпълнение на стратегията за усилено регионално присъствие се водят преговори за придобиване на фармацевтични предприятия в Украйна, Румъния, Сърбия, Македония, Латвия и др.

Огнян Траянов - Собственик и управител на "ТехноЛогика"
Огнян Траянов е собственик и управител на "ТехноЛогика" - най-голямата софтуерна фирма с българска собственост. Има инженерно образование със степен "Магистър", блок B и блок C - инженер специалист по приложна математика и информатика във ВМЕИ (днес ТУ- София). Натрупал е опит като научен сътрудник в институт „Интерпрограма" в сферата на изкуствения интелект. Посещавал е множество технически и управленски обучения към IBM и Oracle Corporation.

Съучредител е на Българската Асоциация по управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР). Инициатор е на програмата „Инженерното образование - солидно и работещо".

Отличен е два пъти с Годишна награда за цялостен принос на БАУРЧР.

Огнян Траянов е почетен консул на Република Филипини в България.

Номиниран е за дейността му по развитие на иновативния капацитет, не само във фирмата, но и за подпомагане на иновативните процеси в индустрията, както и за приноса в създаването и налагането на модел на взаимоотношенията на бизнеса с ВУЗ.

Орлин Хаджиянков - Председател на Управителните съвети на „Холдинг Пътища" АД и „Мостстрой" АД
Орлин Хаджиянков е председател на Управителните съвети на „Холдинг Пътища" АД и „Мостстрой" АД. Активно управляваните от него дружества заемат над 50 % от пазарния дял в този сектор. През годините на своята професионална кариера той е натрупал опит в различни области на стопанската дейност и участва активно в управлението и развитието на важни за икономиката отрасли като корабостроене, пътно, мостово и железопътно строителство, търговия.

За 2006 и 2007 г. „Холдинг Пътища" постига нарастване на печалбата с 479 на сто. Компанията прави мащабни инвестиции с цел да постигне рентабилност от 15-15.5% през 2008 г., като очакванията са, че през 2009 г. дружеството ще има вече 30-40 млн. лв. печалба. През януари 2006 г. акциите на „Холдинг Пътища " АД са се търгували на средна цена от около 1200 лева. В края на миналата година тяхната цена вече достига 42 230 лева, при номинал 25 лева. Акциите на „Мостстрой" АД достигат 3092 лева, при номинал 10 лева. „Холдинг Пътища" АД е на трето място в обобщената класацията на форума „Investor BG " за най-перспективно дружество на 2008 г. , „Мостстрой" заема 14 място.

Орлин Хаджиянков е зам. председател на УС на „Камара на строителите в България" и председател на Комисия „Регионална политика" към Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Номиниран е за приноса и активното му участие през последните години в развитието и изграждането на инфраструктурата в България.

Номинирани в категорията:
" За принос в развитието на небанковия финансов сектор"

Асен Христов - Председател на Надзорния съвет на "Еврохолд България" АД
Асен Христов има магистърска степен по физика от СУ "Св. Климент Охридски" и по мениджмънт от Open University - London. През 1990 г. специализира в Института за ядрени изследвания, град Дубно, Русия. Той е председател на НС на Еврохолд България от декември 2006 г., председател на Управителният съвет на Скандинавия Моторс от 2005 г. и председател на Надзорния съвет на ЗД Евроинс от 2003 г. От 1996 до 2006 е председател на Съвета на директорите на Старком Холдинг. В периода 1996 - 2000 г. е председател на Евробанк.

"Еврохолд България" АД е холдингово дружество с пазарна капитализация 406 млн.лв. Инвестиционният портфейл на Еврохолд България АД обхваща четири от най-динамично развиващите се сектора в икономиката на страната: финанси, автомобили, недвижими имоти и производство. Сектор „Финанси" е с най-голям дял от портфолиото на холдинга. В средносрочен план холдингът си е поставил за цел да постигне 10 % пазарен дял в секторите общо застраховане, допълнително здравно осигуряване, продажба и лизинг на автомобили.

"Бенч Марк Груп" АД
Финансова и инвестиционна компания „БенчМарк Груп" АД вече трета година се нарежда сред най-успешните небанкови финансови институции у нас.

Структурата на групата е изградена от водещи в своята област дружества: ИП "БенчМарк Финанс"е вторият по брой сделки и COBOS-клиенти инвестиционен посредник в България. Чрез платформата си „БенчМарк Трейдър" е сред водещите брокери на Forex пазара, а в областта на бизнес консултирането има над 50 корпоративни клиента, УД "БенчМарк Асет Мениджмънт" е управляващо дружество, под чийто мениджмънт в момента са активи на стойност над 50 милиона лева. "БенчМарк Фонд Имоти" АДСИЦ е специализирано дружество за инвестиции в недвижими имоти с пазарна капитализация над 52 милиона лева.

Изключително иновативни в своя подход към бизнеса, съдружниците в „БенчМарк Груп" АД предлагат на клиентите уникални за пазара продукти и услуги и поддържат партньорства с водещите местни и международни институции.

Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване
Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване неотдавна отбеляза своята десетгодишнина. В асоциацията членуват всичките 9 лицензирани пенсионноосигурителни дружества, управляващи 27 допълнителни пенсионни фонда. Управителният съвет на тази неправителствена организация е съставен от изпълнителните директори на дружествата, а нейн председател от 1999 г. е един от нейните учредители - д.ик.н. Никола Абаджиев.

Създаването на БАДДПО е важен етап в развитието на допълнителното пенсионно осигуряване в България, защото това даде и дава възможност на пенсионния бизнес да участва във всички етапи на подготовката и осъществяването на пенсионната реформа.

Номинирана е за това, че към края на 2007 г. в допълнителните пенсионни фондове, управлявани от членовете на асоциацията се осигуряват повече от 3,5 млн. души, а финансовите активи на тези фондове възлизат на повече от 2,5 млрд. лева. Само през 2007 г. активите на пенсионните фондове са нараснали с повече от 1 млрд. лева. Прогнозите сочат, че още в началото на 2010 г. активите на пенсионните фондове ще надхвърлят 4,5 млрд. лева.

Николай Ялъмов - Председател на борда на директорите на Финансова група „Капман"
Николай Ялъмов е роден на 19 септември 1968 г. в Пловдив. Работи от 14 години на капиталовия пазар в България. Професионалната му кариера започва във ФК "Евър" АД. Николай Ялъмов е един от активните участници в създаването и стартирането на приватизационен фонд "Доверие". През последните 11 години е мениджър на "Капман" АД и в момента е председател е на Съвета на директорите на Финасова група „Капман" - една от водещите небанкови финансови групи в страната, състояща се от пет компании и два взаимни фонда. Управляваните от групата колективни инвестиционни схеми вече трета година са лидери по доходност в своя сегмент.

Николай Ялъмов е член на борда на директорите на Българската асоциация на управляващите дружества и Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

Той е номиниран за дългогодишния му принос в управлението на финансови активи, както и в утвърждаването на висок професионализъм и етика в бранша.

Петко Кръстев - Председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на „ДСК Управление на активи" АД
Петко Кръстев е роден през 1968 г. Завършил е висше образование в Техническия университет -София, специалност "Електронна техника и микроелектроника" и втора специалност "Международни икономически отношения". П. Кръстев има над 15 годишен опит на финансовите пазари в България. Бил е портфолио мениджър в Пенсионноосигурително Дружество „Ай Ен Джи" ЕАД, началник отдел "Корпоративни ценни книжа" в ТБ „Юнионбанк" АД, директор "Капиталов пазар" и в последствие член на Съвета на директорите на Инвестиционен Посредник "Евър" АД. Член е на Надзорния съвет на Управляващо дружество „ОТП Капитал" АД, Украйна.

Ръководеното от Петко Кръстев "ДСК Управление на активи" АД е сред трите най-големи управляващи дружества в страната към края на 2007 г., според данни на БФБ и Profit.bg.
През този период активите на "ДСК Управление на активи" нараснаха най-бързо - с 91.8 млн. лева. Дружеството е водещо у нас по брой на индивидуалните клиенти и брой на местата за дистрибуция на финансовите продукти.

Организаторите предложиха в анкетната карта Експертното жури да избере и носителя на Специалната награда " За развитие на бизнес средата" сред: доц. Лалко Дулевски - председател на Икономическия и социален съвет на р, Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, Петър Мутафчиев - министър на транспорта и Пламен Орешарски - министър на финансите.