По-малко от 20 минути ще е времето, за което столичани ще изминават разстоянието от летището до центъра на София.

Това става възможно, благодарение на метрото, чиято метростанция „Летище" официално отвори врати с мащабна церемония в присъствието на премиера, кмета, много министри и други.

По-късно днес и гражданите ще могат да ползват новата придобивка и то напълно безплатно - в рамките на деня.

Метростанция „Летище София" е част от първия метродиаметър, тръгващ от столичния кв. „Люлин" и до вчера завършващ до метростанция „Бул. Цариградско шосе". Днес обаче от бул. „Цариградско шосе" има още четири спирки до летището и нови 4,8 км метро.
Официалното пускане в експлоатация на новата и знакова метростанция не мина без публично и тържествено рязане на лентички.

Премиерът Борисов реши да припомни и някои цифри, защото когато цифрите говорели и тези, които преди управлявали т. нар. „синя" София, щели да замълчат. „За 23 години - 9,5 км метро. Откакто ГЕРБ управлява за 10 години - 30 км метро и то виждате как го правим. Добре ли е?", попита Борисов и продължи с похвалите: „Помните ли как заварихме моста „Брюксел", ремонтиран за милиони, а целият в дупки. А как изглежда сега целият този квартал".

Премиерът не пропусна и коментарите на медиите, че станциите на открития на нов участък се намират в полето и до тях е трудно да се стигне. Той дори се зачуди как медиите са успели да видят ливади, тъй като той като се обърнел във всички посоки виждал колко е урбанизирано всичко.

„Гарантирам, че след една година и там ще са изградени сгради от алуминий и стъкло", все пак обеща Борисов и посочи, че когато давал такава инфраструктура бизнесът бил доволен и активен.

Продължавайки с точните данни министър-председателят посочи, че средната скорост на метрото, включително и със спирането, е 40 км/час. За сметка на това автомобилите се движат в града със средна скорост 28 км/час, а градският транспорт дори с 14 км/час.
„500 000 души на ден ще ползват метрото", гордо заяви Борисов, което го накара да определи направеното за транспорта в София като най-голямата реформа, вършена в България.
От броя на пътниците премиерът обърна поглед към околната среда. „Когато дойдохме, тук се гонеха хартийки, найлони и пликове по полето", разказа спомените си министър-председателят и сам попита: „А сега след 7 години как е".

Доволен, Борисов се опита и да преразкаже какво го очаква един пътник, който ще вземе метрото от летището и ще стигне до центъра. „Ще дойде, ще си вземе куфарчето и след 15 минути вече ще е из града. Няма да виси по спирките на градския транспорт, няма да го рекетират такситата, няма да плаща 50 лева до центъра. Днес дори безплатно", посочи Борисов.

Премиерът помисли и за хората, които често използват кредитните си карти, като на метростанция „Летище София" ще бъде поставена специална система, която ще дава възможност пътникът да цъкне кредитната си карта на нея и да хване влака. „Няма гишета. Бързо, лесно и удобно", обобщи Бойко Борисов.
След като официално хвана ножицата и сряза лентата за откриване на новата метростанция, премиерът реши лично да изчака идващия метровлак и да се качи в него, за да види обстановката там.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също се похвали с новата метростанция на летището, като обяви, че това е придобивка не само за София, но и за цяла България. „Тук е вратата на София, на България", изтъкна Фандъкова по отношение на летището ни. Тя обясни, че благодарение на новата 5-километрова метролиния с четири нови станции се създава метровръзката между Централна гара, централна автогара и летището. Именно Фандъкова изчисли, че по-малко от 20 минути ще са необходими за стигане с метрото от летището до центъра.