Значително количество държави в целия свят губят около 30 млрд. долара ежегодно заради незаконна сеч, бракониерски риболов и унищожаването на други живи форми на планетата.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на развиващите се страни, който в по-голямата си част е зависим от природните ресурси, се съкращават с от 4 до 8 % всяка година заради влошаване на екологическото равновесие на Земята.

Както съобщава ИТАР-ТАСС, тези данни са изнесени в публикуваното тези дни изследване на Световната банка.

Растящите нужди на хората рязко снижават възможността на планетата да се самовъзстановява, да възпроизвежда ресурсите си, да противостои на глобалните климатични промени, твърдят специалистите.

С невероятно бързи темпове се изтощава почвата, намаляват запасите от прясна вода, изчезват горите, заплашени от изчезване са обитателите на океанските дълбини.

Всички тези фактори като цяло сериозно заплашват здравето на милиони хора. За да се решат проблемите,  Световната банка призовава към засилване на контрола и управлението на околната среда.

Италиански учени геолози, базирайки се на последните изследвания на Световния фонд за дивата природа, предупреждават, че след 50 години ще изчезнат птиците и рибите, горите ще бъдат напълно изсечени, питейната вода ще бъде силно замърсена, а запасите й ще са значително намалели.