През 2010 г. от възобновяеми енергийни източници ще бъде 8% от брутното производство на електрическа енергия, а през 2015 г. то ще достигне 9 на сто, съобщава пресцентъра на МС.

Това е записано в приетата от правителството Национална дългосрочна програма за насърчаване използването на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) до 2015 г.

С постигането на тези резултати и мерките за повишаване на енергийната ефективност страната ни ще изпълни индикативната цел, посочена в договора за присъединяване на България към Европейския съюз - 11% от брутното вътрешно потребление на електроенергия да бъде произведено от ВЕИ - биомаса, водна, слънчева, геотермална и вятърна енергия.

През следващите 10 години трябва да се преустанови използването на електроенергия и течни горива за отопление. Най-значителен дял в производството на електроенергия от ВЕИ ще имат водната енергия и биомасата, а за отопление и снабдяването с топла вода - биомасата и геотермалната енергия. Капацитетът на всички ВЕИ е около 6000 ktoe. С най-голям потенциал е биомасата.

Анализите сочат, че пълното усвояване на достъпния в страната ни енергиен потенциал от ВЕИ до 2015 г. ще осигури производството на цялото необходимо количество енергия за отопление и снабдяване с топла вода, съобщават от правителствения пресцентър.

Увеличаването на дела на енергията от ВЕИ ще намали зависимостта на страната ни от внос на първични енергийни ресурси, ще повиши конкурентоспособността на българската промишленост, ще бъдат създадени нови пазарни възможности за производителите и търговците на съоръжения за ВЕИ, ще бъдат разкрити нови работни места. Използването на ВЕИ ще намали процеса на изчерпване на природните енергийни ресурси, ще се постигне устойчиво енергийно развитие, подобряване на показателите на околната среда.

Реализирането на заложените в програмата цели са свързани с промяна на съществуващите и приемане на нови нормативни актове - изменения в законите за управлението на водите, за енергетиката, за устройство на територията и др. Ще продължи и провежданата досега политика за определяне на преференциални изкупни цени за всички видове ВЕИ, като се потърси възможност както за оптимизиране на изкупните нива, така и за гарантиране на дълготрайното им поддържане. Предвижда се рехабилитация на съществуващите енергийни мощности и внедряване на усъвършенствани системи за автоматизация и управление в технологии, използващи ВЕИ.

След приемането на Закона за насърчаване на възобновяемите енергийни източници програмата ще бъде хармонизирана със заложените в него приоритети, подходи за насърчаване на отделните видове ВЕИ, срокове, индикативни цели, разпределение на задълженията и отговорностите и т.н.