Планирате ли покупка на автомобил? Проведено проучване от INTERNATIONAL SERVICE CHECK в автомобилни салони от различни Европейски страни, показва, че можем да разчитаме на най-добро обслужване при представителите на концерните Daimler, Toyota Motor Europe и Jaguar. При марките автомобили най-добро обслужване предлагат Seat, Mercedes и Toyota.

Каква е ситуацията в България?

Марките, които заслужават отличие са: Toyota, Hyundai и Skoda, както и следните автосалони: Skoda в Бургас, Toyota в Бургас и Ford в София.

 

В периода от 29 Март до 5 Май 2011, в INTERNATIONAL SERVICE CHECK извършихме най-голямото в Европа, международно изследване чрез тайни клиенти в автосалоните за продажба на нови автомобили. В резултат на проучването бяха включени 11 страни, 19 производителя и 29 автомобилни марки, достигайки общо 546 посещения.

Във всяка страна, изследвахме обслужването на три обекта от всяка избрана автомобилна марка. Като всеки обект бе посетен от различен таен клиент.

В България бяха назначени 24 посещения от марките: Fiat, Ford, Hyundai, Citroen, Peugeot, Skoda, Toyota, Volkswagen;

Задачата на тайните клиенти беше да посетят посочен шоурум за автомобили в търсене на нов, среден клас автомобил - малък, семеен/компактен автомобил. За да може отделните посещения да бъдат сравними, тайните клиенти трябваше да се държат според предварително зададен сценарий.

 

При посещението тайните клиенти провериха търговските умения на служителите по наколко начина: те трябваше да попитат за отстъпки и да наблюдават реакцията на служителите, да попитат за необходимото време за доставка на автомобила, да проверят дали служителят самоинициативно представя писмена оферта и информация за финансовите възможности, дали са поисканни данни за контакт с клиента, както и дали те са дали собствена визитка. Клиентите също така трябваше да направят тест драйв, в случай, че такава възможност е предложена от търговеца.

 

Всички тайни клиенти, участвали в този проект, вече имат опит в сътрудничество с INTERNATIONAL SERVICE CHECK. Избрахме жени и мъже над 25-годишна възраст, с различен професионален статус, които имат шофьорска книжка и повечето от тях притежават кола.

Класиране

Най-добри резултати по страни:

Унгария - 82,7%

Словакия - 82,1%

България - 81,9%

Най-добри резултати по производители:

1. Daimler  - 84,4%

2. Toyota Motor Europe- 83,8%

3. Jaguar - 83,3 %

 

Най-добро обслужване по марки автомобили:

1. Seat - 87%

2. Mercedes - 84,4%

3. Toyota - 83,8%

В България...

1. Toyota Balkans - 91,0%

2. IND Commerce - 88,5%

3. Euratek - 87,9%