В междинните избори на САЩ, демократите имат големия шанс да завземат контрола над камарата на представителите в Конгреса от партията на републиканците, от която е и настоящия президент Буш. В Сената обаче нещата не седят по този начин, тъй като там се очаква да има крехък баланс.

Всичките места в камарата на представителите ще се гласуват днес, а от сената ще трябва да се сменят 33 от 100 сенатора. Отделно ще бъдат избрани 36 губернатора на щати.

Анализаторите коментират, че евентуален пълен контрол на демократическата партия в долната камара, може да бъде негатив за долара, тъй като най-вероятно ще доведе до ескалация на протекционистичната политика на страната.

Възможно е също да се получи политическа патова ситуация, при която нито една партия няма сигурно мнозинство. При това положение, ще пострадат реформите в икономическата сфера, а от там ще се забави и развитието на всички сектори на стопанството. Анализаторите прогнозират, че дори и да има движения при валутите, те ща са ограничени.

Днес се очакват доста волатилни движения на капиталовите пазари в САЩ при по-силен вот за Демократите, както и ако евентуално Републиканците запазят мнозинството си в камарата на представителите.

Ако републиканците запазят влиянието си и в двете камари, днес може да се наблюдава краткотрайно възходящо рали на капиталовите пазари, прогнозира икономист от Merrill Lynch. Ако демократите завладеят и двете камари, тогава ще наблюдаваме краткосрочно разпродаване на акциите, продължава той.

Анализаторите предупреждават, че днешните избори едва ли ще окажат голямо влияние върху фундаментите и икономическите показатели на САЩ. Именно те обаче движат пазарите в по-дългосрочен план. Не трябва да се забравя, че е имало силни „бичи" пазари, както при управлението на демократите, така и при републиканците.

Ако републиканците си запазят контрола, това със сигурност ще успокои инвеститорите за известно време, поне в някои от секторите.