Американските капиталови пазари се покачиха в четвъртък, като индустриалния индекс Dow Jones затвори за първи път в историята си над нивото 12,000 пункта. Това силно рали на акциите, беше повлияно от добрите резултати за печалбите на компании като Coca-Cola Co. и UPS, както и от задържането на цената на петрола дори и след официалното понижение на дневните добивни нива от ОПЕК с 1.2 млн. барела.

Coca-Cola, който е най-големият производител на безалкохолни напитки в света, изнесе резултатите си за печалбите от тримесечието, които бяха много на очакванията от анализаторите. Акциите на американският гигант се изстреляха с 2.2% до ниво $44.91 на борсата в Ню Йорк.

Пазарът продължи да получава добри новини и след като беше официално затворен. Тогава от Google обявиха гръмко, че печалбите за последните 3 месеца са нараснали с 92%, което моментално изстреля акциите им със 7.7% до $459.

Индустриалният индекс Dow Jones беше първенец на борсовата сесия вчера, като се покачи с 19.05 пункта или с 0.16% до историческият си рекорд 12,011.73. Широкият индекс Standard & Poor's 500 се покачи с 0.94 пункта или +0.07% до 1,366.90. Технологичният индекс Nasdaq Composite се покачи с 3.79 пункта или +0.16% до нивото 2,340.94

Спедиторската компания United Parcel Service Inc. също надмина очакванията на пазара в следствие на силното световно ръсене на услугите им. Акциите на компанията се покачиха с 3.9% до нивото $75.25.

Филаделфийският индекс за бизнес активността в региона, се е понижил през октомври до много по-ниско от прогнозираните нива. Това автоматично повиши негативните нагласи на инвеститорите по отношение на корпоративните печалби за края на годината.

Затварянето на индекса Dow Jones над 12,000 пункта, беше коментирано от анализаторите като по-скоро символично ниво отколкото пробита нова техническа бариера. 

Акциите на Altria Group се покачиха с 2.3% до нивото $80.12, като допринесе най-много за ръста на Dow Jones, в следствие на спекулациите за евентуална продажба на 88% от акциите на Kraft Foods Inc., които все още са собственост на Altria. 

Представянето на Apple Computer Inc. също беше повече от отличните печалби за тримесечието, като акциите на компанията се покачиха с 6% до $78.99.

За съжаление, известното покачване на цената на петрола над $58 за барел, забави ръста на пазара и ограничи печалбите на бичи-настроените инвеститори.