Правителството на Ангола ще търси присъединяване към ОПЕК, Асоциацията на страните - износителки на петрол, предаде днес АFP. Ангола е втората по производство на петрол държава в Африка на юг от Сахара.

Говорител от финансовото министерство на Ангола е казал пред AFP, че съветът на министрите на страната ще се заеме активно с въпроса за членството. „Присъединявайки се към ОПЕК, Ангола повече няма да бъде изключвана от процеса на определянето на квоти" е казал той, добавяйки, че страната се надява на изключително големи финансови облаги от присъединяването към картела.

Икономически анализатор казва, че желанието на Ангола за членство идва в удобно време, тъй като глобалното търсене на петрол, особено от страни като Китай, бързо нараства. Но има много деликатни моменти като например определянето на квотата за Ангола.

Ангола се нуждае ако не от увеличение - поне от запазване на производството си с оглед програмите за финансова реконструкция, които следват 27 - годишната гражданска война, завършила едва през 2002 г.

Освен това, Ангола трябва да диверсифицира икономиката си, за да не бъде толкова зависима от постъпленията от петрола.

Южно - африканската държава, която държи богатия на петрол регион Кабинда между двете държави Конго, в момента произвежда 1.4 милиона барела дневно и ще се стреми да повиши това количество до края на следващата година на 2 млн. барела дневно.

Огромното богатство от нефт, което дава 80% от приходите на страната, вече е довело до натрупване на големи богатства, но 70% от населението на Ангола все още живее в нищета.

През 2005 г Ангола е била втората най-бързо развиваща се икономика в света, според МВФ с ръст на БВП от 20.6%. Едновременно с това Ангола е в списъка на 10-те най-слабо развити държави в списъка на ООН.

От страна на ОПЕК, през февруари във Венецуела са провеждани неформални разговори за присъединяването на Ангола, Еквадор и Судан.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия тогава е казал: "Приветстваме всяка произвеждаща и изнасяща страна, която иска да се присъедини. Колкото повече - толкова по-добре, защото ние сме велика организация".

В неделя Рафаел Корреа, спечелил президентските избори в Еквадор, е заявил че страната му ще се стреми отново да се присъедини към ОПЕК: срещу „световните хегемони" само обединени страните - производители на петрол ще могат да надделеят.

Чуждестранните фирми се тълпят в Ангола, защото там редовно се откриват нови залежи, отбелязва AFP. Прогнозите за икономически ръст в страната са 15% за тази година.

Когато през 2007 г. Ангола достигне желаните 2 млн. барела петрол дневен добив, тя чувствително ще съкрати дистанцията с Нигерия, която е водещ африкански производител, изпомпващ 2.6 млн. барела на ден за износ.

Приходите на Ангола от петрол за 2005 г. са 10 милиарда долара (7.6 млрд. евро), което е голямо увеличение спрямо 5.6 млрд. долара година по-рано (данните са на МВФ).

И - населението живее в нищета. Ангола е критикувана от движенията за човешки права относно начините, по които се изразходват приходите от продажбата на петрола. Правителството на президента Едуардо дос Сантос е обвинявано в корупция и неправилен икономически мениджмънт.

Според Human Rights Watch от САЩ, повече от 3 милиарда евро са „потънали" от държавната хазна в Ангола в периода 1997 - 2002 г.