В понеделник азиатските борси се смъкнаха от девет-месечния си връх благодарение на някои спекулации, че Г – 7 ще притисне Япония за по-силна йена и така ще ощети експортните продажби, коментира днес, 5ти февруари, Bloomberg.

Анализатор на бизнесмедията посочва, че пазарът е притеснен от евентуално искане на министрите на Групата на Седемте към Bank of Japan да вдигне лихвените равнища и да прекрати момента на слаба йена. Това съответно се отрази негативно върху стойността на акциите на големите промишлени предприятия с експортна ориентация.

Акциите на Nissan се сринаха с 9.2%, след като прогнозата за печалбата бе намалена с 12%. Hyundai се смъкна, след като изпълнителният директор на компанията бе осъден на три години за злоупотреби с поверителна информация.

Ценните книжа на минните компании BHP Billiton и Nippon Mining Holdings поведоха понижението на пазарите на метали, след като цените на цинка и медта се сринаха, съответно с 9.1% и 4.6%. При дебюта си в Сингапур Industrial Bank значително спечели, като предлаганите от банката акции за $2 млрд. привлякоха рекорден брой инвеститори от Китай.

Индексът на Morgan Stanley за Азиатско – тихоокеанския регион падна с 0.7% до 141.75 в Токио. Японският Nikkei 225 Stock Average загуби 1.4%, а по-широкият Topix смъкна 1.6%. Австралийските борси се смъкнаха от рекордни нива. Индексите в Китай и Индонезия също спаднаха. Само в Сингапур има покачване, което се очаква да надхвърли рекорда.

Много съществено е спадането за Toyota, които утре обявяват приходите си за третото тримесечие. Акциите на компанията се смъкнаха с 1.6 %. Японският номер две при автомобилите, Honda Motor Co., смъкна с цели 3.4%.

Така или иначе очакванията на инвеститорите на азиатските пазари са насочени към срещата на Г – 7. През последните пет дена йената се качи спрямо 13 от 16те активни валути, след като официални лица от Франция и Германия неколкократно заявяваха, че стойността на йената не отразява икономическите закономерности.

Срещата на Г – 7 ще се състои на 9 и 10 февруари в Есен, Германия.

Йената се повиши спрямо долара до 120.81 от 121.11 на втори февруари в Ню Йорк. Спрямо евро йената се покачи до 156.30 от 156.92.