България е на 32-о място сред 125 страни в класация най-добра страна в света по отношение принос към планетата и човечеството, отбелязва се на официалната страницата на проучването goodcountry.org.

Създаденият от политическия съветник Саймън Анхолт индекс „Добра страна" включва 35 различни данни от ООН, Световната банка и други международни и правителствени организации.

Индексът включва седем категории: принос в науката и технологиите, културата, международния мир и сигурност, световния ред, планетата и климата, просперитет и равенство, здравеопазване и благосъстояние на човечеството.

България е поставена на 19-то място по принос към науката и технологиите. Страната ни е на 27-мо място по принос към културата. В категорията международен мир и сигурност сме на 79-то, на 36-о - към световния ред, на 80-то - към планетата и климата, на 70-то - към просперитет и равенство и на 55-то - към здравеопазване и благосъстояние на човечеството.

Иначе Ирландия е най-добрата страна в света от гледна точка на принос към планетата и човечеството. Тя е следвана от Финландия, Швейцария, Холандия, Нова Зеландия, Швеция, Великобритания, Норвегия, Дания и Белгия.

САЩ са на 21-о място, Русия на 95-о, а Китай на 107-о.

На последните места са Азербайджан, Ирак, Виетнам и Либия