Български и италиански фирми могат да си партнират в производството на хранителни стоки и заедно да заемат по-голям дял от световния пазар.

Това стана ясно на българо-италианската конференция „Качество и безопасност на храните, връзката с потребителите", която приключва днес в Международен панаир Пловдив.

„Конкуренцията в Европейския съюз е силна, но Европа подкрепя преди всичко партньорството. Дори и съперници могат да се обединят, за да предложат заедно по-качествени продукти, по-полезни услуги, по-модерни технологии. Съвременната икономика е пълна с много подобни примери", заяви изпълнителният директор на панаира Георги Гергов.

Двете държави имат голям производствен потенциал и трябва да заложим на интеграцията, за да го използваме пълноценно, заяви в словото си при откриването на конференцията Паоло Де Кастро, министър по политиката на земеделието, храните и горите на Италия.

„Качеството и безопасността на храните са печеливша карта. Не можем да се справим с конкуренцията на световния пазар само с ниска себестойност особено при наличието на такива съперници като Азия и Южна Америка, които правят пробив с нея. Ние можем да ги бием с високо качество", каза министър Де Кастро.

Според него преимуществата на България и Италия са в съчетанието на типични продукти с високи стандарти на производство. Двете страни биха могли да предприемат съвместни действия за защита на качеството на селскостопанската продукция, за да гарантират географската индикация и запазените марки.

Изправени сме пред световен пазар с висок ръст на потреблението и можем да постигнем добри резултати на него само с качествени продукти, подчерта министър Де Кастро.

Той посочи, че само в Азия търсенето на хранителни продукти се увеличава с 8-9% годишно и това е една огромна пазарна ниша. Можем да предложим технологии, които да повишат производствения потенциал на плодородната българска земя, добави министър Де Кастро.