България и Румъния да дефинират приоритетите в земеделието, поиска министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил. Това стана на среща на министъра с румънския му колега Дачиян Чиолош, който бе на еднодневно посещение в страната ни.

Към бедните фермери от двете страни министрите са подготвили обща инициатива. Те искат да се изравнят помощите, отпускани от Европейския съюз на селските стопани, а също така да се увеличат и субсидиите за земеделието.

Кабил и Чиолош искат да се премахне квотата от 15 млн. тона улов на цаца в Черно море, тъй като не могат да я изпълнят, а ще поискат удвояване на квотата за улов на калкан от 100 на 200 тона.

През 2007 г. аграрният стокообмен между България и Румъния е достигнал 336.738 млн. щатски долара, което е близо два пъти повече спрямо 2006 година.

Доставките на земеделски продукти от Румъния за българския пазар са се увеличили с 65,4%. През 2006 година те са били едва 88 539 хил. щатски долара, а през изминалата година са нараснали на 146.449 млн. щатски долара.

България отчита и положително търговско салдо в размер на 43.840 млн. щатски долара в аграрната търговия с Румъния. В предходните години търговското салдо е било отрицателно.