България и Турция договориха увеличаването на броя разрешителни. Пробивът беше постигнат след няколкочасови трудни преговори на българския министър на транспорта Данаил Папазов с неговия турски колега в Анкара.

Двете страни са се разбрали да се върви към пълна либерализация на разрешителните режими, както и да бъде написана напълно нова спогодба. Действащата в момента е от 1977 г. и е изключително остаряла.

"То обхваща всички двустранни разрешителни. На настоящия етап е единствено невъзможно те да обхванат от и за трета страна. При всички положения, ако тази спогодба бъде изработена в сроковете, за които се договорихме и бъде въведена в действие, то разрешителните, които са от и за трета страна ще бъдат значително увеличени", заяви пред бТВ министър Папазов.

Той уточни, че двете страни са се договорили през първата седмица на месец март експерти на двете администрации да започнат изработване на новата спогодба. Поставена е задача тя да бъде готова до края на март.

"След обсъждането й и необходимите процедури, които трябва да премине в двете държави, в края на април да бъде подписана и да влезе в сила", надява се министър Папазов.

Той допълни, че по настояване на София от и за трета страна бройката на разрешителните ще бъде значително увеличена.

"От 1 март се разбрахме да създадем колцентър, който да работи в двете администрации съответно на територията на България и на територията на Турция. Ще има горещ телефон, на който всеки водач с проблем на границата ще може да информира, за да се вземат своевременно мерки", заяви транспортният министър и добави, че до въвеждане на новата спогодба двете администрации се задължават да оказват абсолютно пълно съдействие, което да облекчава транспортните услуги между двете страни.

БГНЕС припомня, че Данаил Папазов постигна пробива след трудни и продължителни преговори със своя турски колега. На тях той подкрепи исканията на родните превозвачи за облекчаване на преминаването на българските превози през електронната система на турските гранични пунктове, както и за ревизиране на превозните документи. Той даде да се разбере, че ако тези искания не бъдат изпълнени, България може да анулира разрешителните за турските превозвачи.

Миналата седмица българските превозвачи спряха движението на ТИР-ове през граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово, след като Турция отмени на 30 януари разрешителните за транзит. Тогава министър Папазов се срещна с Комисията по транспорт и с представители на браншови организации, за да бъдат разяснени проблемите. При възникналата ситуация след блокадата на границата българската държава се ангажира с разрешаване на проблема. Даниела Бобева запозна и парламента с проблематиката, създаден бе и щаб към вицепремиера.