Банката компенсира инфлацията наполовина, пресмята „Монитор"

Банковият депозит компенсира малка част от инфлацията, в най-добрия случай до половината, показва проучване на "Монитор". При поскъпване с натрупване от януари до октомври тази година от 9.5%, вложените в банка пари на 6-месечен депозит например, носят доход, едва равен на половината - 4,75%. Другата половина я изяжда инфлацията.

Шест месеца е най-дългият срок, за който хората са склонни да оставят парите си в банка, показва статистиката.Годишният депозит едва в последните месеци си пробива път. Влоговете за срок по-дълъг от година не се търсят, защото хората се страхуват, че, ако им се наложи да теглят преди падежа, ще загубят натрупаната доходност заради наказателните лихви.

Колкото по-дълъг е срокът на депозита, толкова по-трудно става използването на парите - докато не изтече срока на депозита, не може да бъде използвана сумата. За да се случи това, трябва да се наруши депозита, а тогава олихвяването е като разплащателна сметка - от 1 до 2 и, само като изключение, 3% лихва.

След поредните рестрикции на БНБ в сила от 1 септември, банките започнаха да увеличават лихвите по кредитите, а от там и лихвите по депозитите. Статистиката на централната банка показва, че за първите десет месеца на годината лихвеното ниво по тримесечните депозити за домакинства в евро се е повишило с 28,21%, а за вложения в лева с 21 на сто, сочат данните на Българска народна банка.

Лихвените проценти, които банките определят за депозита зависят от сумата и срока. Колкото по-голяма е сумата, толкова по-висока е лихвата. За суми над 50 000 лв./евро или 10 0000 лв./евро банките могат да предложат индивидуален, по-висок лихвен процент. Лихвата по депозита може да се получава веднага при откриването на депозита или да се натрупва. В зависимост от това има различни възможности - депозитите с ежемесечно олихвяване, с авансово изплащане на лихвата или рентен депозит. Въпреки че лихвите по дългосрочните депозити са най-високи (6,67% за влог в лева над 2 години), българите предпочитат да оставят парите си в банка за по-кратки срокове, макар и с по-ниска лихва (3,69% - за едномесечни депозити в лв., 5,19% - за тримесечни в лв., 4,75% за шестмесечни, 5,41%- за едногодишни в лв., 6,37%- за двугодишни в лв.). (Графика 1)

Депозитите в евро имат по-ниска лихва в сравнение с тези в лева. За месец октомври лихвеният процент за едномесечен влог в евро е 2,7%, за тримесечен - 3,97%, за шестмесечен - 3,95%, за едногодишен - 4,09%, за двугодишен - 4,88% и за период над 2 години - 5,69%. Банковите експерти съветват депозитът да се прави във валутата, в която са спестяванията.

С 60% повече са нашенците, спестили над 50 000 лв.

Най-малко 34 344 са българите с повече от 50 000 лева в банките. Толкова е броят на депозитите над тази сума в родните трезори, показват данни на БНБ. Само за последната година броят на депозитите над 50 хиляди лева бележи ръст от близо 60%. Повече от половината са на частни лица.

Почти 4,5 милиарда са авоарите, които държат гражданите в депозити над 50 000 лева. Изчисленията сочат, че средният размер на вложенията е по около 130 000 лева.

Ръстът на кредитите за физическите лица в сравнение с 2006 година е близо 50%. Възможно е тази част от заемите за покупка на жилище да "пълнят" банковите сметки на строителни предприемачи и хора, занимаващи се с недвижими имоти, които са основните депозанти в банките. Големият ръст на депозитите е огледално отражение на пазара на недвижими имоти, смятат експерти.

България е страна на инвестиционни дебютанти

Само 1 от 100 знае как да върти париПочти всеки четвърти /23%/ инвестициионно настроен българин е с рисково поведение и е от т. нар. тип „дебютант". Интересен факт е, че от всички изследвани страни обособяването на такава инвестиционна група се наблюдава единствено в България. Типични за „дебютантите" са спонтанност и склонност към риск. Това сочи съвместно проучване на GFK и Райфайзен Кепитъл Мениджмънт. Обикновено в групата на дебютантите попадат мъже от 20 до 40-годишна възраст със сравнително високи доходи. Хората от тази група показват афинитет към акциите и инвестициите във фондове.

Всеки трети българин /32%/ пък е на другия полюс - фанатик на тема сигурност за своите инвестиции, сочи изследването.

Поведението на фанатиците се определя както по паричните въпроси, така и като цяло, от мисли за сигурността. Тази група спестява основно под формата на нискорискови инвестиционни форми, като най-силният афинитет е към спестовни книжки, банкови влогове и животозастраховане.

Средностатистическите представители на типа „фанатици на сигурността" са с доходи под и около средното равнище за страната. Следващата по големина група в България са т. нар. „безразлични", към които според проучването се причисляват 24% от населението. Те се самоопределят по-скоро като „предпазливи", но, от друга страна, отдават прекалено голямо значение на сигурността. В тази група попадат преобладаващо жени на възраст над 60 години с ниски или средни доходи. Като инвестиционен интерес те посочват акциите и фондовете, вероятно по-скоро теоретично, смятат от GFK и Райфайзен.

Друга характерна за България група са т. нар. „отказващи". Тези 11% от населението посочват, че въобще не се интересуват от инвестиции, като основната причина се корени в недостатъчните финансови възможности. Средният представител на тази група е над 60 годишен, обикновено категорично отказващ да участва на капиталовите пазари. Тази категория обаче има афинитет към спестовната книжка.

Според проучването средно за България 55% от хората въобще не са информирани за тази инвестиционна възможност, а други 29% посочват, че са по-скоро недобре информирани. Само 1% от анкетираните се определят като много добре осведомени по въпроса как се въртят пари. Най-голям е делът на неинформираните в групата на „безразличните" (66%), което е интересен факт, имайки предвид демонстрираната от тях склонност към евентуални инвестиции в акции или фондове. При „фанатиците на сигурността" делът на неинформираните е 55%, а при „дебютантите" - 40%.

Като причини за спестяване българите посочват основно необходимостта от средства за непредвидени случаи (14% от хората), става ясно от изследването. Другите два основни мотива са за децата (10%) и за издръжка на семейството (9%). 66% от българите обаче посочват, че не спестяват или нямат възможност да спестяват.

79 % от спестеното се държи на влог или във валута

79% от спестяванията у нас са в банкови депозити или валута, сочи изследване на УниКреди Груп за богатството и задълженията на домакинствата в Централна и Източна Европа. Ние сме най-консервативната нация в Европа при избор на инструменти за спестяване.

В страните от Еврозоната едва 31% от парите се държат в банки. На борсата се влагат 28% от спестяванията, а други 10% са във взаимни фондове. В Еврозоната значителни суми се влагат в пенсионни фондове и застраховки. У нас нещата са доста по-различни. Инвестициите на фондовата борса за година са нараснали със 147%. Въпреки това там са вложени едва 8% от спестяванията на българите. Спестяванията в пенсионни фондове и застраховки имат още по-малък дял.

Според изследването на УниКредит Груп делът на депозитите у нас ще намалее за сметка на алтернативните форми на спестяване. Въпреки това традиционната склонност на българите за ползване на нискорискови инструменти ще се променя постепенно. Депозитите ще са водещи в структурата на инвестиционния портфейл на домакинствата независимо от умереното намаляване на тяхната роля в дългосрочен план. Пенсионните и взаимните фондове ще са на челни позиции по отношение на нарастването на активите. Така структурата на финансовото богатство на домакинствата в България ще се приближава към западните стандарти.

Евро смени левчето, отбелязва „Стандарт"

Еврото измести левчето първо в питката за Бъдни вечер. Часове преди празника домакини масово атакуват чейнджбюрата, за да си набавят монети от 1 евро, научи "Стандарт". "От година сме в Евросъюза и с левчета явно не върви. Късметът и берекетът ни ще са по-големи, ако заложим на европейските пари", надяват се пенсионерки от Шумен. В повечето обменни бюра в града вече трудно се намират дребни пари. През последните два дни всичко се изкупи, обясняват сарафи. Някои от тях даже отскачали до Варна, за да заредят с монети. По-предприемчивите пък веднага измислиха начин да увеличат печалбите си. "Не обменяме по-малко от 10 лева", обявиха търговци. Въпреки това домакините не се отказвали да купуват европейски монетки, за да изненадат близките си с празничната пита.

Убийствени цени в Боровец, предупреждава „Труд"

Далеч преди да е създаден Супер Боровец, цените в най-стария ни зимен курорт са суперубийствени и са извисени не до ръста на близкия връх Мусала, а гонят Еверест.

Обяд или вечеря в средностатистически ресторант на Боровец за един човек с необходимите екстри ще прескочи 100 лева. За начало обикновената салата е около 10 лв. Към нея следва ракийка - малката от 50 милилитра почва от 3 лв. за наливна и стига до 11,40 лв. за марковите напитки. Ако ви се отвори глътка и ударите например две големи питиета, ще се бръкнете с 45,60 лв. А филийка хляб е точно 49 ст.

За сведение в едни от най-луксозните столични ресторанти марковата отлежала гроздова ракия се предлага по около 5-6 лв. малката (50 мл).

Проверка на "Труд" в зимните курорти показа, че не навсякъде е толкова скъпо като в Боровец.

Народни цени има в рилския ски център Паничище. Там например мускатовата ракия е само 4 лв. за 100 грама.

Хотелиери: Господ е от Боровец, отбелязва „Стандарт"

Над 5000 запалени скиори се изсипаха вчера за откриването на сезона в Боровец. Грандиозен празник с водещи Иван и Андрей от "Сблъсък" събра пред пистите малки и големи. Лифт картите за деня бяха намалени наполовина и всеки можеше да се пързаля за 16 лева колкото иска до края на деня. Организаторите от "Бороспорт" бяха разширили пистите, за да отговарят на европейските стандарти. Отделно лифтовете качваха по 1200 души на час и въпреки това пред кабинките се изви опашка от мераклии.

"Пистите са по-добре разширени, отколкото бате Бойко разширява околовръстното. Ама той го прави с голи ръце, а тук хората работят с техника", пошегува се Иван от "Сблъсък" пред събралите се фенове. Зам.-кметът на Самоков Емил Зърнев коментира, че тази година очаква много повече туристи.

"Днес Господ е от Боровец. Условията са чудесни, за първа година курортът ни успя да направи истински празник", поздрави събралите се шефката на "Балкантурист" Нели Сандалска.

Над 30 полицаи ще бдят около пистите. Ченгетата ще следят за проблеми между пързалящите се и ще дебнат за крадци на ски и екипировки.

Очакват нов строителен бум в Банско през 2008 г., предупреждава „Монитор"

Все още интересът на инвеститорите към покупка на ваканционни имоти в Банско е голям и това стимулира строителството.

Строителството в Банско не затихва, казва в интервю за БТА кметът на града Александър Краваров. "В момента със заповед съм спрял строителството в града, спрели сме издаването на строителни разрешения и ги спираме съгласно Закона за устройство на територията за определен период. Пролетта се очаква много голям бум. Тези 80-100 обекта, които сме ги спрели сега, пролетта няма начин да не получат строително разрешение", допълва Краваров.
На въпрос дали според него инвестиционният интерес към Банско отминава, кметът на най-големия ни зимен център отговаря, че движението на цените на имотите и на апартаментите подсказва, че все още интересът е доста голям.
"Ние се опитваме да го пренасочваме към Добринище и някои от съседните градове, но всички трябва да разберат едно нещо: инфраструктурата, която е направена тук в ски зона Банско ­ тя е локомотивът, който дърпа цялата долина. В съседните градове и общини също има интерес за закупуване на терени и строителство на модерни центрове, но това се прави, защото в Банско идват много туристи".
Относно плановете за втората ски зона в общината ­ край Добринище ­ кметът казва, че по проекта работи акционерно дружество, в което участва и община Банско. В момента се разработва с решение на общинския съвет устройствения план на ски зоната в Добринище и устройствен план на град Добринище.


"И по този въпрос се спекулира, като се говори, че не се работи планово, че едва ли не и този проект, който се работи от общината, е недействителен, споделя кметът на Банско. Но и този проект ще бъде представен за одобрение в МОСВ и оттам ще тръгнем да го осъществяваме съгласно законите, които действат в нашата държава", допълва Краваров.
По думите му за Банско е "изключително нужна" втора кабинкова въжена линия. "В момента застоят в съседните градове по отношение на закупуване на земи и терени, строителство на апартаменти и на хотели е главно заради това, че инвеститорите чакат да видят дали ние ще започнем да строим втора кабинкова въжена линия."