Начинът, по който човек и компютър ще си взаимодействат, ще се промени драстично през следващите пет години - казал е пред BBC шефът на Microsoft Бил Гейтс.

Според неговото предвиждане клавиатурата и мишката постепенно ще отстъпят място на по-интуитивни и естествени технологии. По-специално, докосването, говорът и визията ще бъдат все по-важен интерфейс.

„Цялата тази идея, която наричам естествен потребителски интерфейс, действително променя преживяването. Добавяме способността да се докосва и директно да се управлява, даваме зрение на компютъра, така че да може да вижда какво правите, добавяме писалка, добавяме говор".

По време на интервю с BBC News Бил Гейтс е показал компютъра Microsoft Surface, машина под формата на голяма плоскост с мулти - допирен интерфейс. Според смелите предположения на Гейтс, до пет години „много десетки милиони хора" ще използват подобен интерфейс чрез докосване, за да „браузват своите фотографии и музика, да организират живота си".

Microsoft Windows е най-широко използваната компютърна операционна система в света. Но Бил Гейтс е признал, че не винаги в компанията му нещата са правени по правилния начин - изоставане по-специално има в интернет браузърите и търсачните машини.

„Google направиха голяма работа. Очакваме да изненадаме хората, че можем да направим същото и даже по-добро - хората трябва да изчакат и ще видят".

Гейтс е трябвало да отговори и на въпроси, свързани с Windows Vista, пусната миналата година операционна система, която бе изложена на многобройни критики. „Аз съм много горд с Vista. Като всички наши продукти, чуваме как сме можели да направим това или онова по различен начин".

Но Microsoft постоянно прави подобрения, така че „разбира се предстои голяма нова версия ". Microsoft наскоро съобщиха, че са продали 100 милиона лицензи на операционната система.

Бил Гейтс е споделил някои неща за собствените си компютърни навици. В дома му има над 10 персонални компютъра. Той използва най-често таблет - компютър, който се управлява с дигитална писалка. Не използва продуктите на конкуренцията. „Нямам Mac в дома".