Среда, привлекателна за бизнеса, да стане приоритет номер едно в стратегията за „България 2020". Да мислим не къде по-напред да изразходваме ресурсите, а как да ги създаваме.

Тези думи синтезират изказването на Никола Зикатанов, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България по време на Кръглата маса „Визия, цели и приоритети за България 2020".

Сега има много неоползотворени ресурси - около един милион души неизползвана работна сила, пустеещи ниви, празни халета и неработещи машини, които могат да се включат в стопанската дейност и да създават доходи. Да се намалят пречките пред бизнеса и той ще генерира ресурсите за постигане на социалните цели за следващото десетилетие.

Ако трябва да се формулира една цел, то нека да я сведем до ясното послание „България да стане добро място за живеене", като това включва и добро образование, и достойни пенсии, и по-качествено здравеопазване. Ще кажем, че сме успели едва когато броят на завръщащите се и имигрантите стане по-голям от броя на емигриращите.

За да стане това, трябва да се създаде среда, комфортна за бизнеса в дългосрочен план. Не е реалистично да развиваме само отрасли с висока принадена стойност и върхови технологии. Трябва да създаваме работни места и за хората, които едва четат и пишат. Само тогава децата им ще могат да ходят на училище и да получат квалификация.

Вкарани сме в сиуация, в която бизнесът влага прекалено много труд, материали и енергия, трябва да преодолява много пречки, за да се конкурира с други производители при далеч по-облекчени условия. Да няма заплати спускани по декрет. Възнагражденията да се договарят по сектори, за да се стимулира по-добрата производителност. Не бива да очакваме чудеса за оставащите до 2020 само 8-9 години.

Нужна е и по-дългосрочна визия за развитие. За да не догонваме Брюксел, какво ни пречи да си поставим цели и развием стратегията си и до 2030 година включително?