Най-силната частна финансова компания в света, Blackstone, която за последните 20 години извади от публичния пазар компании на стойност $160 млрд., планира сама да излезе на борсата в Ню Йорк. Информацията от източник, пожелал да запази анонимност поради това, че сделката не е в завършителна фаза, е разпространявана от медии като Bloomberg, CNBC и Financial Times.

Станало е ясно, че инвестиционните банки Goldman Sachs и Citigroup изготвят план за първично публично предлагане (ИПО) на 10 % от компанията, което ще се осъществи до месец. Счита се, че в листването Blackstone ще бъде оценена значително над $20 млрд., вероятно два пъти повече от посочената цифра.

Този борсов ход може да хвърли светлина върху финансите на частните инвестиционни компании и да разкрие поне част от безбрежните печалби, получени от мениджърите им, но също и да отговори на засилващите се гласове, обявяващи се против прекомерно тайнствената атмосфера, с която се е обвила индустрията.

А на първо място ИПО е огромно изкушение частните финансови фондове да извлекат всички възможни пари от индустриалния бум, загряван от ниските лихви и нарасналия интерес на институционалните инвеститори към бизнеса. По-рано през годината Blackstone влязоха в заглавията с най-голямата някога покупка на публична компания, купувайки за $39 млрд. акционерното дружество за недвижими имоти Equity Office Properties.

Blackstone е основана от бившите банкери от Lehman Brothers, Стивън Шварцман и Петер Петерсон, които заедно държат мажоритарния дял от фирмата. Не е ясно каква част от техните акции ще се разпределят в готвеното ИПО.

Шварцман има дял от 40%, оценяван над $10 млрд. Листването може да подпечата неговия статус на новият крал на Уол Стрийт. Приказва се, че той прибира от бизнеса си около $500 млн. годишно, като на 60-тия си рожден ден миналия месец плати на Род Стюърт милион, за да пее пред гостите му. А гостите бяха главите на най-големите инвестиционни банки, филантропи, бизнесмени, финансисти и „хора на изкуството".

Босовете на частните инвестиционни компании биха били доволни да загребат каймака и на публичните пазари, които им отварят във времето пътя да продават части от своите империи. Те са били доволни от първото листване на публичния пазар на хедж-фонда Fortress. Алтернативните инвеститори като хедж-фондовете и частните инвестиционни фондове увеличиха влиянието си на Wall Street през изминалото десетилетие, но не е ясно дали липсата на прозрачност няма да отблъсне инвеститорите.

Наскоро Шварцман говореше в смисъл, че частните инвестиционни дружества са за предпочитане пред публичния пазар - за него той е бил „надценяван".

Изглежда Blackstone са започнали преговори с най-близките си бизнес партньори, с които често съставят инвестиционни екипи, за оценка на евентуална съпротива срещу гигантското ИПО.

Шварцман и Петерсон основаха Blackstone през 1985 с уставен капитал $400,000. В инвестиции бяха привлечени над $64 млрд., повече от 100 поглъщания бяха осъществени в различни отрасли. Излизането им на NYSE може би е предвестник на новата ера на мега-конгломератите, които излязоха от мода някъде към края на осемдесетте.