"Борисов откри приятелски огън по САЩ" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Премиерът Бойко Борисов откри приятелски огън по САЩ, като настоя за повече морал в бизнеса и третиране на България като европейска страна. Той намекна, че е под натиск да толерира проекти на американски компании и че един от случаите е с "Уестингхауз", която има интерес към развитието на АЕЦ "Козлодуй". Това се случи на форума "Регионални предизвикателства", организиран вчера в София по случай 20-ия рожден ден на Американската търговска камара (Амчам) у нас. На него Борисов пожела догодина по същото време вече да няма визи за българските граждани, както и да получи подарък - ескадрила самолети.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Рекордно скочи цената на земята", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Изключително силно е търсенето на земя в цялата Добричка област, което доведе до драстичен скок на цената на чернозема. В Добруджа декарът вече се търгува по 2000-2300 лв., показа проверка на "Стандарт". Скокът спрямо цените през последните няколко години е с над 15%, казват брокери. Търсенето на земеделски земи надвишава в пъти предлагането, като най-голям е интересът към големи парцели. Самото предлагане е изключително оскъдно, като до продажба прибягват хора, които имат остра нужда от голяма сума пари. Освен инвестиционни фондове, в региона земя търсят и арендаторите, които искат да окрупняват обработваемите си площи и дават високи цени за парцели. Наред с производители и фондове, земеделска земя в Добричко търсят и хора с доходни професии - адвокати, лекари, които споделят пред брокери, че така си осигуряват пенсията - инвестирайки сега в земя, на стари години ще допълват пенсиите си с рента. В Добричко рентните плащания са най-високи в страната и в добри години достигат до стотина лева за декар, а в лошите са около 60-80 лв. за декар. Брокери споделят, че дори ниски категории земя също се купуват и такива парцели вече не са останали на пазара, защото по оперативните програми се създавала възможност за промяна на категоризацията. Условието било три години парцел с ниска категория да се обработва, след което имало възможност да се промени категорията в по-висока и парцелът да бъде препродаден на по-висока цена. Сред най-скъпите предложения са парцели в черноморските общини.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Как енергетиката раздели КРИБ", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Предложението за натиск от държавата върху частен бизнес в енергетиката разтърси сектора и четирите автора на идеята - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. Частните енергийни компании излязоха с остра позиция, а двете големи американски централи дори пожелаха да напуснат КРИБ. На среща с Американската търговска камара премиерът Бойко Борисов не изрази ясна позиция и повтори старата си теза, че "когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме".
Последва дистанциране и противоречиви обяснения от страна на вносителите на идеите. Тяхната т.нар. пътна карта беше показана преди седмица от самите организации, които се похвалиха, че вече са я обсъдили с правителството. Двете най-спорни идеи са за национализацията на двете чуждестранни централи и за задължителното изкупуване на кредитите във ВЕИ сектора от държавната ББР. Към днешна дата никой не си признава авторството на двете предложения за изземване на частен бизнес, но изпълнителният председател на БСК Божидар Данев твърди, че има писмено потвърждение от всички.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Ниските БГ заплати още са предимство" е заглавиe от в. "Труд"
80 на сто от баварските предприятия, работещи в България, са доволни от избора си и биха инвестирали отново в страната. Това заяви държавният секретар на Баварското министерство на икономиката Франц Йозеф Пширер при връчването на седмите поред годишни награди на Баварското представителство у нас. Данните са получени от анкета, проведена сред бизнеса в немската провинция. Резулататите сочат още, че основните предимства на страната ни като инвестиционна дестинация са ниските разходи за заплати, данъчната система и географското положение. Според баварския бизнес страната ни трябва да продължи реформата в правосъдната система и администрацията.
Прочети още от в. "Труд"

„Вдигат заплатите на учители и социални работници", четем на първа страница на в. „24 часа"
Горанов се закани да остави привилегиите само на уличните полицаи.
Бюджетът през 2016 г. ще предвиди увеличение на заплатите на учителите, обеща финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче не се ангажира с какъв процент ще е вдигането на заплатите.
През тази година ще бъдат отпуснати 20 млн. лв., които преподавателите ще получат като бонуси, обясни още Горанов. Тази схема се правела, за да не се ангажира бюджетът евентуално с по-високо увеличение, отколкото може да понесе, обясни министърът.
Прочети още от в. „24 часа"

"Режем помощите на 1000 мързеливи безработни" четем на първа страница във в. "Монитор"

Ивайло Иванов е роден през 1967 г. в град Тетевен
Завършил е ВФСИ "Димитър Ценов" - Свищов, специалност "Финанси и кредит"
В Агенцията за социално подпомагане (АСП) работи от март 2003 г., последователно във финансово-счетоводен отдел, Инспектората на АСП, после оглавява дирекция „Финансово-счетоводна дейност и управление на собствеността" От ноември 2003 г. до август 2009 г. е заместник изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, а от 1 септември 2009 г. е изп.- директор на агенцията
- Г-н Иванов, една от приетите промени в Закона за семейни помощи за деца предвижда детските надбавки да се дават в натура вместо пари при определени случаи. За колко деца тази година сте предприели тази мярка?
- С новите промени, в сила от 28 юли, семейните помощи се определят на еднократни и месечни и се предоставят в пари и/или в натура. Така бе въведено понятието „помощи в натура". Мерките целят превенция на риска помощите да не бъдат използвани за детето, а за насърчаване на отговорното родителство бяха допълнени основанията, при които помощите да бъдат предоставяни в натура, например за непълнолетните майки на деца до 1 година. Преди въпросните промени семейните помощи се предоставяха изцяло или частично под формата на социални инвестиции. Тази мярка се предприемаше в случаите, когато родителите не полагат грижи за децата си и помощта не се използва по предназначение. За първото шестмесечие на тази година семейни помощи под формата на социални инвестиции са отпуснати за 596 деца, помощ в натура за юли и август - на 100 деца.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Marks & Spencer затваря магазините си в България", пише в. "Капитал Daily"
Британската верига за търговия на дребно Marks & Spencer (М & S) ще затвори магазините си в България и в още четири други държави в Източна Европа - Хърватия, Черна гора, Сърбия и Словения, като се планира процесът да започне през януари. Групата планира да закрие общо 12 магазина до май 2016, като дотогава това трябва да стане и с трите обекта в България, които продават само облекла и аксесоари. "Продължаваме да управляваме внимателно международния си бизнес и да предприемаме решителни действия. Това е необходимо, за да се гарантира, че портфолиото ни от магазини ще работи за успешното бъдеще на M & S", съобщава говорителят на веригата пред британските медии. "В конкретния случай това означава закриване на шепа малки магазини на Балканите, което ще ни даде възможност да съсредоточим усилията си върху другите ни успешни бизнеси в Източна Европа", коментира говорителят. В някои от медиите като причина се посочва и обстановката в региона покрай войната в Сирия, която притеснява мениджмънта. Заетите в магазините, които ще бъдат закрити, вече са уведомени за намеренията на ръководството.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Инвестиция ли са данъците", пише в. "Сега"
Финансовият министър Владислав Горанов търси 1 млрд. лв., за да намали дефицита в бюджета през 2016 г. до 2% от брутния вътрешен продукт на страната. Всичко започна с предложението общините сами да начисляват данък върху доходите на гражданите до 2%, което разумно беше отхвърлено, но приливът на финансови идеи за увеличаване на фискалните приходи продължи.

Всъщност данъчното бреме лека-полека вече расте. В началото на тази година например всички депозити в банките бяха обложени със ставка от 8%, а не само срочните влогове, както беше досега. През следващата година се вдигат минималните осигурителни доходи, средно с 8%, а с тях и данъчната основа за работещите. Нещо повече, това ще бъде най-голямото им повишение от 2009 г. насам.
Прочети още от в. "Сега"

"Гурбетчиите вкарват най-много пари в България от Турция" пише в. „Труд"
Българите, работещи в чужбина, са върнали в страната 1.72 милиарда долара, сочат данните за 2014. Списание "Time", цитирано от съобщава Money.bg е събрало данните на Световната банка за 2014 година за паричните трансфери от и към всяка една страна по света.
Ето кои са 12-те страни, откъдето идват най-много парични преводи към България:
1. Турция - 830 милиона долара
2. Испания - 198 милиона долара
Прочети още от в. „Труд"

„Кметът е избран, не гласувай - трендът на черния PR", пише в. „24 часа"
Нека объркаме нечии партийни, бизнес или криминални сметки - изборите са мажоритарни и затова е важно да пуснем бюлетина за точните хора, защото те решават всекидневните проблеми в нашите села, градове и общини
Aко има тренд в местни избори 2015 г., то той е в натрапчивата и повтаряща се пропаганда "Защо да гласуваш? Кметът вече е избран!".
С това коварно послание облъчват избирателите и то по същество си е черен пиар, защото целта е да откажеш колкото може повече избиратели на популярни кандидати да отидат до урните. Посланието е коварно, защото на пръв поглед е дори доброжелателно към кандидата ("Мандатът му е сигурен"). Но всъщност залага капан.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"И държавни болници горят с лимитите", пише в. "Стандарт"
Близо 65 млн. лева се очаква да стане надлимитната дейност на болниците до края на годината. Сметката бе направена от Българския лекарски съюз (БЛС) на база парите, които клиниките са заработили над твърдите си бюджети за март-юли - общо 31.8 млн. лв. Надлимитна дейност е имало винаги, за първи път тази година обаче здравната каса отказва да им я плати. Според министър Петър Москов проблем няма. Той неведнъж заяви, че щом държавните клиники могат да се вместват в бюджетите си, това трябва да правят и частните. Данните на НЗОК обаче сочат, че надлимитна дейност генерират всякакви болници.

Най-голяма част от надлимитните средства, които касата няма право да плати, са в София. Те възлизат на 11 млн. лв. за три месеца, или на 1/3 от целия преразход на болниците. Това е съвсем очаквано, тъй като в столицата се лекуват най-много хора и има най-много клиники в страната - 83. Също така горе-долу 1/3 от планувания бюджет на касата за болници (1.5 млрд. лв.) е този на столичната - 447 млн. лв. С най-големи преразходи в София и страната действително са частни болници, но средства се дължат и на немалко държавни и общински. Най-много пари засега касата има да дава на една от най-големите клиники в столицата "Токуда" (2.1 млн. лв.).
Прочети още от в. "Стандарт"