Общинското ръководство на Русе, изгражда добра инфраструктура, подобрява бизнес средата, води агресивна иновационна политика във всички сектори и използва възможностите на българската наука. По тези теми разговаряме с Божидар Йотов, кмет на община Русе.

Г-н Йотов, неотдавна общинският съвет прие бюджета на града за 2011 година, какво предвижда той?

Общата рамка на бюджета за  2011 г. е  82 169 215 лева: Текущ бюджет 75 456 219 лв. (държавни дейности - 40 235 988 лв.; местни дейности - 35 220 231 лв.) и Капиталов бюджет - 6 712 996 лева.

Основните акценти на бюджетната политика на общинска администрация през тази година са:

- Запазване на данъчната тежест на гражданите (въпреки възможността за по-високи ставки и данъци по силата на измененията в ЗМДТ), относително запазване на размера на общинските такси и цени на услуги.

- Ориентиране на разходната част на бюджетите към устойчивост на растежа.

- Оптимизиране в рамките на възможното на числеността на персонала и фонд „Работна заплата" на служителите в общинска администрация.

- Оптимизиране на разходите за издръжка на дейността и тяхното поетапно ориентиране към програмни бюджети.

- Относително запазване на размера на капиталовите разходи.

- Прилагане на принципа за приоритетно финансиране на основните социални отговорности и на строга финансова дисциплина.

- Стриктно придържане към мерките, набелязани в антикризисната програма на общината и нейното текущо актуализиране, както по отношение на намаляване на разходите, така и по отношение увеличаване на събираемостта на местните приходи.

Отшумява ли кризата за община Русе? Има ли съживяване в икономиката на вашия регион и в бита на населението, т.е. социалният му статус подобрява ли се?

Русе е централният град на Русенска област, център е и на Северния централен район за планиране. Географското разположение на Русе, значителната му индустриална и търговска база и добрите транспортни връзки са сред ключовите предимства на града. Основната стратегическа цел на общинското ръководство е да постигне устойчив икономически растеж, осигуряване добро качество на живот за русенските граждани, независимо от кризата.

Въпреки проблемите, съпътстващи реализирането на редица крупни инвестиции в условията на криза, в Русе вече работят големи компании, които осигуряват трайна заетост на хората в региона. След най-големия инвеститор І клас - „Монтюпе", в Индустриален парк - Русе влязоха испанската „Керос керамика" на терен от 115 дка, „Бългериън пропърти дивелопмънт" на 53 дка за логистичен център, американската „Тамарес индъстрийс" с машиностроително производство на 35 дка, „Уббикалиа България" - дъщерна фирма на испанската „Богарис", която ще строи складове и производствени мощности на площи от 80 дка.

"Витте Аутомотив България", собственост на немската фирма Witte Automotive GmbH инвестира общо 21 млн. лв. в завод за производство на електронни и механични части за автомобилната индустрия в Русе.

„Септона България"АД инвестира 5,3 млн. лева в новия си завод край Русе, като доизгражда и втора производствена сграда. Най-големият производител на печатни платки у нас „СЕТ" АД (бившето предприятие "Печатни платки", закупено от германската „Щайнер Електроник Технолоджи") пусна в експлоатация през май 2010 г. нов цех за монтиране на печатни платки с високопроизводителна линия за автоматичен монтаж от ново поколение. В момента в предприятието се трудят 320 души.

В терен, разположен край пътя за Варна, се изграждат магазин и производствени сгради на гръцката верига за детски играчки Jumbo. Инвестицията на гръцката фирма ще е за около 15 млн.евро.

Логистичен Парк Русе е проект на „Бългериън Пропърти Девелъпмънтс" EOOД - инвестиция, достигаща 12.6 млн. евро.

Бизнес Парк Русе е 100% инвестиция на „Ирис" АД. Към момента основната част от портфейла на компанията е под формата на инвестиции в бизнес, търговски, жилищни и логистични площи. „Ирис" АД е партньор в проекта Mall Rousse, който бе изграден в непосредствена близост до Бизнес Парк Русе Проектът се реализира от инвестиционното дружество RESB (Real Estate Services Bulgaria) в партньорство с русенската фирма „Ирис" АД. Това и е един от най-мащабният проекти, реализирани през 2010 г. в за Русе, струващ над 100 млн.евро - хипермаркет, мултиплекс с 10 киносалона, басейни и други.

МегаМол Русе е съвместен проект на листвания на лондонската фондова борса фонд ECDC (European Convergence Development Company Limited) и българската компания Мегахим АД. Общата стойност на проекта надхвърля 30 млн. евро.

Близо 70 млн. евро ще бъдат инвестирани в най-грандиозния проект „Гранд плаза Русе", осъществяван като публично-частно партньорство между инвеститорите - "Приста ойл", "Денси строй" и Община Русе, обединени за реализацията му в дружеството "Проект Русе" АД. "Гранд плаза" е първият по рода си проект в региона, който съчетава мултифункционална спортна зала с площ от 26 хил. кв.м, МОЛ с търговска площ за отдаване под наем 37 500 кв.м, петзвезден хотел на 13 хил. кв.м и клас А офиси на 11 хил. кв. метра.

Комплексът, разположен върху терен от 140 дка, е пример за сътрудничество между частния бизнес и общината, който ще създаде модерна среда за пазаруване и забавление на жителите на града и неговите гости.

Проектът е успех не само за община Русе, но и за фирмите, които направиха възможно това публично-частно партньорство, защото спортната зала, която ще бъде изградена, ще бъде най-голямата на Балканите. Тук ще се представят европейски по мащаб спортни събития и русенци ще открият нови възможности за отдих и забавления, ще привлича хора не само от региона, а и от съседните държави, за да бъде Русе не само хубав и модерен град, а европейски център на река Дунав.

Но кризата не подмина и някои от инвестиционните намерения, какви по трудни моменти преживяхте на този етап като община?

Има и спад в инвестициите. На мястото, където беше бившият завод „Петър Караминчев", трябваше да бъде изграден комплекс Galleria Russe, инвестиция на „Global Trade Centre" SA. Строежът е спрян за неопределено време и инвеститорите търсят начин за продажба на активите си, закупени в Русе.

Кризата отложи откриването и на Danube mall, разположен на четири пътни артерии - входа на Дунав мост от Румъния, София и Варна, Силистра и главната артерия към централната част на града, в непосредствена близост до Индустриалния парк - Русе. Финансирането е от австрийската компания Hypo Alpe-Adria-Leasing и е на стойност близо 15 млн. евро. Инвеститор е българската компания „Мармег" ООД, специално създадена за проекта.

Мощни вериги отвориха редица хипермаркета през последните няколко години в Русе - „Метро кеш енд Кери", „Билла", „Кауфланд", „Технополис", „Техномаркет", „Мосю Бриколаж", „Пени маркет". Немската верига Lidl откри в Русе едновременно два магазина.

Но въпреки трудностите, чрез благоустрояването на града и изграждане на добра инфраструктура, се надяваме да привлечем нови местни и чужди инвеститори.

Кои са по-интересните и по-важни проекти, осъществявани със средства по европейските програми, в краткосрочен, а и в дългосрочен план?

Едни от най-мащабните проекти с европейско финансиране, които община Русе изпълнява са по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013". Сред тях като най-значим, в процес на реализация се откроява проект „Реконструкция, рехабилитация и модернизация на градска зона за отдих - Централна градска градина", с бюджет от 10 147 032,30 лева и срок за изпълнение 2 години.

Друг, неотдавна одобрен проект, с финансиране от ОП "Регионално развитие 2007-2013 г.", е този за „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградите на 7 училища на територията на град Русе", с бюджет 4 162 383,18 лева и продължителност две години. В заключителен етап на реализация се намира проект „Укрепване на свлачище по откос на бул. "Придунавски" - гр. Русе", също финансиран по ОПРР, който е на стойност 1 033 906,57 лева. Освен тези проекти, община Русе изпълнява още 4 проекта по различните оперативни програми, приключи изпълнението на проект по ОП "Административен капацитет" и в момента кандидатства с нов проект по тази програма, както и развива трансграничното сътрудничество в рамките на Еврорегион Русе-Гюргево, използвайки възможностите, които предоставя програма ТГС Румъния - България 2007 -2013 г".

С решение на Общинския съвет - Русе е създаден Обществен съвет по икономика инвестиции и интегрирано градско развитие. Съветът е консултативен орган към кмета на Община Русе и Общинския съвет за насърчаване на публично-частното партньорство между местната власт и бизнеса на територията на Община Русе при планиране и реализация на дейности за постигане на устойчив икономически растеж.

Ръководството на общината, съвместно с местния бизнес работи и ще работи, за да бъде Русе град с конкурентноспособна и динамична икономика, като привлича вътрешни и чужди инвестиции, подобрява бизнес средата, води агресивна иновационна политика във всички сектори и използва възможностите на българската наука.