Бразилия се отказа да участва в грандиозния проект за строителство на газопровод, който трябваше да премине през почти цяла Южна Америка. Това съобщава аржентинският вестник „Кларин", цитиран от кореспондента на РИА Новости в Южна Америка.

Според аржентинското издание, решението за отказа е взето от ръководството на държавната петролна компания Petrobras, след като край бреговете на Бразилия бе открито огромно находище на петрол. Запасите на черното злато са сравними със запасите на Венецуела или Саудитска Арабия и могат да включат Бразилия в първата десетка на световните производители на нефт.

Бразилските специалисти са преценили, че откритото находище е само върха на грамаден айсберг. Основните запаси се намират край бреговете на Аржентина и се оценяват на 24 млрд. барела петрол.

Затова по време на посещението на новия президент на Аржентина Кристина Киршнер бразилците са предложили двете страни да се заемат със съвместно изследване на петролните запаси в морския шелф, обещавайки финансиране на дейностите.

Това оставя на заден план грандиозния мегапроект на президента на Венецуела Уго Чавез за трансконтинентален газопровод с дължина 8 хил км. Той трябваше да пренася природен газ от Венецуела в Бразилия, Аржентина, Боливия, Парагвай и Уругвай.

Пропускателната способност на тръбата е планирана за 150 милиона кубически метра в денонощие, а предполагаемата стойност на проекта $25 млрд. По-рано се считаше, че строителството на мегатръбата ще приключи още през 2011 година.

Но още преди да бъдат открити новите петролни богатства в Бразилия, експертите изразяваха съмнение в осъществимостта на идеята за построяване на тръбопровода. Многочислените усложнения ескалираха в идеята газопроводът да минава през басейна на река Амазонка. Сложен релеф, опасност за екологията - всичко това можеше да е сериозно препятствие за осъществяване на проекта.

„За съжаление, великите мечти за интеграция на страните на Южна Америка във връзка със строителството на най-големия в Западното полукълбо обект умряха, преди да са се родили" - гласи заключението на аржентинското издание.