Очаква се британският кабинет да обсъди дали ще има ограничения за българските работници във Великобритания, след влизането на страната ни в ЕС.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева представи на работна среща в Лондон пред британския министър по европейските въпроси Джеф Хун аргументите на българската страна за необходимостта от равно третиране на българите на британския трудов пазар.

Българската позиция е била изцяло възприета от министър Хун и той се е ангажирал да я представи на днешния дебат.

След 1 януари 2007 г. българите и румънците ще могат да пътуват свободно във Великобритания, а тези, които се обявят за самонаети, ще могат веднага да започнат работа.

Останалите, които искат да работят, ще трябва най-малко да се регистрират за работа, да плащат данъци и официално да се включат в икономиката.

"Подобно на другите страни - трябва да постигнем по-стабилен икономически ръст, както и нужната социална сигурност и гъвкавост на работната сила", обяви министърът по европейските ни въпроси в интервю за Би Би Си-Лондон.

"Същевременно очакваме да подобрим икономическата среда чрез инфраструктурни проекти, да продължим борбата срещу корупцията в България с повече прозрачност, по-добра отчетност в обществения сектор и по-активна позиция от страна на гражданите и властите.", заяви още Кунева в интервюто на острова.

Държавният министър в британското министерство на вътрешните работи баронеса Патриша Скотлънд ав Астал заяви, че за българите и румънците, след присъединяването на техните страни към ЕС на 1 януари 2007 г., ще бъдат въведени някои "временни ограничения" при издаването на разрешителни за работа.