5-те хипермаркета в Русе - БИЛЛА, Кауфланд, Техномаркет, Технополис и Метро, процъфтяват, благодарение на румънците, видя човек на Money.bg.

4-те почивни дни напълниха крайдунавския град с румънски автомобили предимно с регистрационни номера от Букурещ и Гюргево. Оказа се обаче, че тази румънска инвазия не е прецедент и ситуацията се повтаря всяка събота и неделя.

Менютата в централните ресторанти вече са дублирани и на румънски език, като пионер в това начинание е веригата Happy.  Там вече има и сервитьор с перфектен румънски.

Магазините по централната търговска улица правят невиждани обороти, благодарение на търговския туризъм, а хипермаркетите отбелязват неочакван ръст, заради двойно по-евтините стоки у нас.

Заедно с Плевен, Русе е на опашката в класацията като най-евтиния град в България. Заплатите в града са едни от най-ниските в страната. Постоянно живеещите там се опасяват, че вече се регистрира ръст на цените на стоките, заради постоянното румънско присъствие, като поскъпването е най-видно при обувките и дрехите.

От друга страна обаче градът изглежда видимо оживен, за което допринася най-вече липсата на гранични такси за преминаването на Дунав мост. Преди влизането ни в ЕС граничните такси бяха около 60 евро, като се формираха и от наложената от Община Гюргево местна гранична такса.

Сега за преминаване на моста в едната посока се плащат 12 лева за лек автомобил.