Комитет граждански организации, еколози и журналисти от гръцкия град Александруполис поканиха колегите си от Бургас на публична дискусия за рисковете за планираното строителство на петролопровода Бургас - Александруполис, съобщава сайтът reporter.gr.

Дискусията ще започне утре, 9 април, в 7 сутринта в сградата на кметството на гръцкия град.

Контакти между граждански активисти на двата града бяха установени на 17 февруари, когато 25 представителя на медиите и НПО посетиха Бургас, за да наблюдават местния референдум за тръбопровода.

През февруари гражданите на Бургас далеч не успяха да покажат нужните 51% избирателна активност, за да бъде решението от вота им взето под внимание. Само 28% от бургаските граждани отидоха пред избирателните урни. Все пак, от гласувалите, голямото мнозинство бе против петролопровода (97%).

Сега две неправителствени организации - Гражданска асоциация за насърчаване на гражданските инициативи с Даниела Божинова и Инициативния комитет за спасяване на бургаския залив (Димо Косев и Стела Боева) - събират подписи в подкрепа на петиция, която отменя изискването за 51% активност на населението на локалните референдуми.

Ще бъдат представени резултатите от референдума в Созопол, където активността също не надхвърли 30%.  

Гражданските организации на двете съседни държави ще организират общи протестни действия с цел запазване начина на живот и околната среда на местните хора. Първата стъпка ще е съвместно обращение към Европейския комисар по околната среда.

Споразумението за компанията, която ще строи петролопровода, бе сключено по време на визитата на руския президент Владимир Путин в София през януари. Очаква се строежът на тръбата да завърши през 2011 или началото на 2012 година.

От 280 км. маршрут на тръбата, 166 километра минават през България. Първоначално тръбопроводът ще пренася 35 милина тона суров петрол годишно, втората фаза на проекта предвижда разширяване до 50 млн. строителството се оценява на 900 млн. долара.