Предложение на Община Бургас по проекта „Да обединим усилията си" бе одобрено да продължи на втора фаза като във втората фаза българският град ще си партнира с европейските Лил (Франция), Краков (Полша), Флоренция (Италия), Айдховен (Холандия) и Брюксел, съобщи citybuild.bg.

Предстои да се организира партньорска мрежа между шестте града. Те заедно ще формулират локалните планове за развитието на всеки един от тях в съвременните условия на ускорена урбанизация и децентрализация на местната власт.

Целта на проекта е да се набележат мерки за подобряване на административното обслужване, нивото на услугите и качеството на живот за гражданите.

URBACT II е една от програмите на Европейското териториално сътрудничество, които имат съществен принос за реализирането на европейската инициатива „Региони за икономическа промяна".

Насочена е към насърчаване на сътрудничеството между градовете и използване на най-добрите европейски практики при осигуряване на интегриран подход за устойчиво градско развитие.