Четири водещи чешки компании - AŽD Praha, ŽPSV, OHL ŽS и KPM CONSULT заявиха интерес към българския железопътен сектор на бизнес закуска с представители на Министерство на транспорта, Български държавни железници и Национална компания „Железопътна инфраструктура".

В рамките на срещата четирите чешки компании и чешката асоциация за транспорт и телематика запознаха представителите на българския железопътен сектор със своята дейност.

Бяха представени също възможностите за доставка на оборудвне за железопътния транспорт, на материали за железопътното строителство, и на транспортна и сигнално-телекомуникационна техника.

"Компаниите AŽD Praha, ŽPSV, OHL ŽS и KPM CONSULT имат сериозен опит в железопътния сектор и предоставянето на консултантски услуги както в Чехия, така и на пазарите в страните от Централна и Източна Европа. Убеден съм, че с тяхното ноу-хау те могат да бъдат полезни за развитието на железопътното строителство и транспорт в България. Надявам се, че тази среща ще допринесе за осъществяване на бъдещи съвместни проекти в областта на железопътния сектор", коментира чешкия посланик у нас Мартин Клепетко по време на срещата.

"Като цяло считаме, че досегашното ни партньорство с фирми от Чехия в железопътния сектор е било двустранно изгодно, поради което приветстваме желанието и на други чешки фирми да окажат подкрепа в развитието на железопътния транспорт в България", заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Като реални инвеститори в областта на железопътната инфраструктура в България с вече реализирани проекти и утвърдено производство през последните две години са чешките фирми „ЖПСВ Ухерски острог", която вече произвежда в своя комплекс във Варна съвременни жп траверси и „АЖД Прага", която изгради своята дъщерна компания БАЛКАН-САСТ в София, инвестира и построи прекрасен производствено-технически комплекс за проектиране, производство, монтаж и сервиз на съвременни системи за безопасност на движението в железопътния транспорт.

Министър Мутафчиев подчерта, че към момента в страната се реализират 3 големи инфраструктурни проекти в сферата на жп. транспорта. Това са проектът за изграждане на втори мост на р. Дунав при Видин - Калафат, който е с обща стойност € 226 млн. и със срок за изпълнение - 2010 г. Също така реконструкцията и електрификацията на жп линията Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граници и оптимизиране на трасето за скорост 160 км/ч, който проект е на обща стойност € 340 млн. и със срок за изпълнение също 2010 г.

В ход на усилена подготовка е и проекта за изграждане на Интермодален терминал в София, в района на гара „Подуяне", на обща стойност около 25,9 млн. евро, добави още Мутафчиев.