"Туризмът изпраща по-добър летен сезон", извежда на първата си страница в. „Дневник"

Двуцифрен ръст на туристите по морските курорти, но по-слабо увеличение на приходите. Това показват предварителните данни и очаквания на бранша в края на активния сезон, направени пред "Дневник". През тази година за пръв път руските туристи изпреварват като брой германските, а курортите по Южното Черноморие са посрещнали групи от държави, в които България не е особено популярна.

По данни на големи туроператори и хотелиери от основните пазари се отчита между 10 и 15% ръст на посещенията, като има разместване в топ 3 на държавите, от които идват най-много туристи. Според данните на летищата в Бургас и Варна за пръв път през тази година руските туристи (общо 290 хил. души) изпреварват германските (242 хил.), като най-вероятно това ще се запази до края на сезона.

Още от статията във в. „Дневник"

„Чиновниците отново започнаха да набъбват", пише на първа страница в. „Сега"

След като намаляваше в продължение на две години, администрацията започна отново да расте. За първи път от края на 2008 г. Националният статистически институт (НСИ) отчита сериозно увеличение на заетите в държавното управление. В рамките на 3 месеца - от април до юни, чиновниците са се увеличили с 1642 и това не може да се обясни със сезонната заетост, която влияе сериозно върху други сектори.
Данните на НСИ показват, че в държавното управление през второто тримесечие на 2011 г. растат както заетите, така и свободните позиции. Заетите места стигат 113 342 при 111 995 за първите три месеца на годината, а незаетите се увеличават от 3645 на 3940. От данните не става ясно на какво се дължи това увеличение, но от НСИ обясниха, че статистиката е изчерпателна и включва всички структури в държавното и общинското управление, които попълват анкетни карти за точния брой на работните места. От списъка са изключени училища и болници, които попадат в отделни икономически дейности.
В предходни години статистиката отчиташе по-голяма динамика, но в обратната посока. 2009 г. започна със 129 101 и завърши със 122 789 заети места в държавното управление. През 2010 г. местата се свиха до 114 805, за да паднат в края на първото тримесечие на 2011 г. до 112 000. Ако тенденцията за ръст на заетите в държавното управление продължи със същото темпо, до края на годината числеността на сектора ще се е върнала на нива от средата на 2010 г.

Още от статията на в."Сега"

„Растящата инфлация в Европа спасява имотния пазар у нас", извежда на първа страница в."Класа"

Заради инфлационните процеси, които вече се забелязват в някои страни в Европа и извън нея, сигурно много от спестяванията ще бъдат пренасочени отново към недвижима собственост. Тази прогноза направи Орлин Владиков, управител на компания за недвижима собственост, пред БТА. До една година той очаква ръст на интереса от страна на чужди играчи към купуване на индустриална собственост, логистични и търговски площи в България. Те ще бъдат от Западна Европа, Близкия изток и Гърция и ще се възползват от „добрия данъчен климат и биха могли да реализират сериозни печалби".
Оказва се, че в момента няма статистика, която да дава точни данни за извършените сделки с недвижими имоти от страна на чужденците. Много от тях имали практика да регистрират в България компании и да извършват покупка на името на юридическото лице, което затруднява допълнително събирането на данни. По информация на БНБ постъпленията на чуждестранни лица в недвижимости у нас са близки до нивото си от миналата година - 97,7 млн. евро сега при 98,7 млн. евро за януари-юни 2010 г.
През последните 2 години в България се забелязва и друга тенденция. Около една на всеки осем фирми в сферата на недвижимите имоти е престанала да работи. От 4500 компании по-рано сега броят им е паднал под 4 хил. по данни на Владиков. Според други експерти в бранша цифрата на прекратилите дейност може да е дори и още по-висока.

Още от статията на в."Класа"

„Слънчев бряг с улици и номера като град", четем на първа страница във в. „Монитор"

Слънчев бряг да има улици и номера, а офисите, фирмите и апартаментите - адресна регистрация. За това настояват пред министерството на икономиката от Съюза на собствениците в най-големия черноморски комплекс.
„Решение за улици, за имена и номера трябва да бъде взето от местния парламент в Несебър, само че инфраструктурата не е на общината и този въпрос не може да бъде решен на местно ниво, а положението е вече извън всякакъв контрол", коментира пред „Монитор" заместник-председателят на съюза Георги Николчев.
На този етап инфраструктурата все още се води на „Слънчев бряг" АД, но и дружеството не може да вземе решение без участието на принципала и на най-големия акционер в него - държавата в лицето на министерство на икономиката.
„Няма вариант инфраструктурата да бъде подарена
на Община Несебър", категорична е Мария Михалева - изпълнителен директор на „Слънчев бряг" АД.
Вариантите как и колко общината да заплати за инфраструктурата на акционерите на дружеството бяха обсъждани в продължение на няколко години, но двете страни не постигнаха съгласие.

Още от статията във в. „Монитор"


„Цените на производител забавят покачването си", информира в. Дневник"

Покачването на заводските цени се стабилизира, показват данните на Националния статистически институт. През юли спрямо същия месец на миналата година те са се покачили с 9.4%, а на месечна база - с 0.9%.

Цените на производител се влияят както от котировките на суровините, така и от състоянието на икономиката - търсене на продукцията и пазара на работна ръка. Често посоката, в която се движат производствените цени, е сигнал и за развитието на потребителската инфлация.

Производствената инфлация забави ръста си в края на пролетта, като през юни НСИ отчете ръст от 9.0%, а през май той бе 9.2%. По същото време потребителската инфлация също се стабилизира и през летните месеци дори бе отчетено и понижение на месечна база.

Още от статията във в.Дневник"

"БТ Инвест" предложи 100.1 млн. евро за "Булгартабак", четем във в. „Сега"

Единственият кандидат за покупката на държавния "Булгартабак холдинг" предложи 100.1 млн. евро за близо 79 на сто от групата, държаща двете цигарени фабрики в София и Благоевград и преработвателното дружество в плевенското село Ясен. Това стана ясно вчера, когато изтече крайният срок за подаване на обвързващата оферта и внасяне на депозита от базираната в Австрия "БТ Инвест". Сумата не е изненадваща, тъй като отговаря на прогнозите на икономическия министър Трайчо Трайков, който още миналата година прогнозира подобна стойност.
Инвестициите, които дружеството е склонно да направи в държавната компания, са 2 млн. лв. през първата година след продажбата и 5 млн. лв. през втората.
"БТ Инвест", в която 75% държи държавната руска "Външнотърговска банка", е внесла депозит от 10 млн. евро. В офертата се предлага и изкупуване на 5000 тона български тютюн годишно за петгодишен период.

Още от статията на в."Сега"

„До 8000 лв. излиза фирменият сайт", информира в. „Монитор"

Между 1000 и 8000 лв. трябва да извадят фирмите, ако искат да се сдобият със собствен сайт, показа проучване на „Монитор".
Най-семплият дизайн по модел от галерията на компаниите, които предлагат изработка на сайтове, излиза между 300 и 500 лв. Ако пък клиентът иска визията да е по негова идея, цената се качва със 100-300 лв. За по-луксозен и лъскав дизайн с анимация и други ефекти ще трябва да отделите поне 500-1000 лв. Системата за управление на съдържанието е основната част на всеки сайт и струва около половин хилядарка. Чрез нея се променя и обновява информацията, качена на фирмения сайт.
Бизнес логото е другият задължителен елемент
на web страницата, като за изработката му по шаблон с леки корекции на цвят, текст и шрифт си отиват още 100-200 лв. За уникално лого по модел на клиента се плаща двойно - до 300-400 лв.
Ако искате да минете възможно най-тънко, трябва да знаете, че трите задължителни компонента на сайта са дизайн, система за управление и лого, а всички допълнителни екстри са по желание на клиента, обясни Иван Велков, шеф на фирма за web дизайн.
Всичко извън тях се плаща допълнително. Така например онлайн формата за контакт струва 100 лв. Независимо че не е евтино, тази форма е важна, тъй като чрез нея се получават мейли от потребителите.

Още от статията на в."Монитор"

„Щетите от "Айрин" могат да достигнат 45 млрд. долара", пише в. „Класа"

Материалните щети, които нанесе ураганът „Айрин", който вчера отслабна и премина в тропическа буря, ще достигнат до 45 млрд. долара, съобщи телевизионният канал „Фокс".
Федерацията на американските потребители излезе с декларация, че плащанията за щетите на жилищни сгради, автомобили и магазини, нанесени от силните ветрове, ще надхвърлят 5 млрд. долара, а щетите от наводненията ще бъдат около 2 млрд. долара. Оказа се, че повечето хора, които живеят в квартали с по-ниска надморска височина, са си направили застраховка. Ако към тази сметка се прибави и загубата на икономическа активност за два-три дни, а ако се наложи и повече, стойността на щетите може да достигне 45 млрд. долара. Това твърди икономистът проф. Питър Моричи. Според него възстановяването на повредената инфраструктура след урагана, особено в икономика с висок ръст на безработица и недостатъчно използвани ресурси в сферата на строителството, ще струва най-малко 20 млрд. долара. Част от тях ще получат частни компании, които ще бъдат ангажирани да възстановяват порутените сгради, мостовете и пътищата.
По последни данни най-малко 20 души от осем щата са жертвите при преминаването на „Айрин" през Източното крайбрежие на САЩ.
Властите съобщиха, че постепенно ситуацията се нормализира. „Айрин" премина в тропическа буря, когато достигна Канада, преминавайки през североизточните щати на САЩ, където събори електропроводи, причини наводнения и принуди стотици хиляди хора да напуснат домовете си. Вятърът отслабна до 80 км/ч и дъждът намаля. На около 400 хил. души, които бяха евакуирани в спасителни центрове, бе съобщено, че вече могат да се завърнат по домовете си. Въпреки това улиците останаха пусти, а магазините - затворени. Метрото в Ню Йорк, заради чието спиране в неделя хиляди хора останаха да спят на пода, се движи отново.

Още от статията на в. „Класа"