„Далкия Интернационал" ще участва в приватизацията на Топлофкация-София, заяви директорът на „Далкия" за Централна и Източна Европа Жан Мишел Мазалера, по време на работна закуска в хотел „Хилтън" през септември.

На срещата присъстваха и директорът на „Далкия България" Димитри Атанасов, както и представител на търговската мисия на френското посолство у нас.

Шефът на „Далкия" заяви, че в дългосрочните планове на френския енергиен гигант влиза и участието в процедурата по приватизацията на столичната топлофикация, тъй като компанията иска да инвестира в динамично развиващи се градове като София.

Мазалера коментира предложението на Столична община да разпродаде топлофикацията на отделни части, заявявайки, че Общината е в пълното си право да реши начина на приватизация, и компанията ще вземе предвид всяко тяхно решение.

"Далкия" заяви, че най-оптималното управление ще е налице, ако една компания ръководи и производствените мощности, и енергопреносната система. 

Французите от „Далкия" потвърдиха дългосрочните си инвестиционни намерения в топлоенергийния сектор у нас, като компанията е подала документи, удостоверяващи критериите за съответствие с изискванията за „Топлофикация-Русе".