"Кризата на средната възраст на Запада измества икономическата тежест на Изток", извежда на първа страница Дневник"

Предстоящите години на бавен икономически растеж на индустриалните държави, които имат проблеми със застаряващото население и дълговете си, са на път да ускорят изместването на икономическата тежест в света на Изток.

САЩ нямат надежден план как да посрещнат притока на пенсионери от поколението на бейби бума, а законодателите пропуснаха възможността да решат проблема в дебата за дълга, изправил страната на ръба на фалита през изминалата седмица. Икономиката им е твърде слаба, за да създаде достатъчно работни места за младите, върху чиито плещи в крайна сметка ще падне дълговата тежест.

В Европа икономистите предупреждават, че се създава "изгубено поколение", тъй като в някои държави безработицата сред младежите достига до 40%. Средният държавен дълг на ЕС-27 е с 20 процентни пункта по-висок, отколкото бе, преди да започне финансовата криза през 2008 г.

Прочети още от статията на в"Дневник"

"Държавният резерв от горива се оказа съмнително малък", съобщава от първа страница в. "Сега"

Въпреки платените десетки милиони левове през последните 4 години за осигуряване на задължителни запаси от нефт и нефтопродукти резервът от горива се оказва недостатъчен. Към края на 2010 г. държавата отчита запаси, достатъчни да покрият средното потребление за 20 дни при заложен по закон минимум от 30 дни. Проверка на "Сега" показа, че част от количествата, закупени след 2007 г., се губят и това не може да се обясни с поддържания резерв от горива за военновременни цели, който се пази в тайна.
Единственият вид гориво, при който изискването за минимални запаси е изпълнено, е бензинът. Към средата на 2011 г. осигурените от държавата количества са достатъчни да покрият потребление за 31 дни. При дизела запасите стигат само за 21 дни, а за да осигури недостига от 9 дни, държавата следва да закупи допълнително около 42 000 тона. Запасите от керосин са още по-малки - за 18 дни, недостигът възлиза на около 2400 тона. Миналата седмица правителството освободи 1800 тона керосин, достатъчни за около 10 дни, и взе решение за отпускане при необходимост на количества за още 10 дни. Това би изчерпало напълно наличните запаси на държавния резерв. Запаси от мазут пък изобщо няма.

Прочети още от статията на в. "Сега


"Данъчните замразяват 60 000 заплати" , четем на първа страница на в. "Монитор"

Заплатите на над 60 000 души се очаква да бъдат замразени до края на годината, сочат прогнозите на Националната агенция за приходите, научи „Монитор". Повече от 5000 длъжници месечно се оказват с блокирани доходи и имущество заради неплатени налози, осигуровки, глоби и актове от държавни и общински институции. В сумата на дълговете се включват не само стари глоби от КАТ, бившите ХЕИ, съдилища и други държавни институции. От тези длъжници годишно в хазната постъпват около 12 млн. лева.
Преди няколко седмици НАП започна масирани акции за събиране на стари задължения. Данъчните изготвиха списъци с имената на всички физически лица и фирми, които са натрупали дългове в големи размери. По критериите за такива се смятат над 5000 лв. за гражданите, а за фирмите - 10 000 лв.
Последната акция на данъчните срещу т.нар. малки длъжници
ще засегне близо 4600 физически лица
Според служителите на НАП хората, които дължат до 5000 лв. на хазната, трябва да внесат близо 1,5 млн. лева данъци. Те вече са получили „честитки" от приходната агенция и имат 14-дневен срок да се издължат към хазната. В противен случай ще попаднат сред некоректните длъжници, чието имущество може да бъде запорирано

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Правят втора борса за неликвидните компании", четем във в. "Класа"

През 2012 г. в България ще има втори фондов регулиран пазар, предназначен специално за търговия със слабо ликвидни компании. Тази идея е заложена в „Стратегията за развитие на БФБ-София до края на 2012 г." и цели създаването на пазар на ниско ликвидни емисии и оптимизация на сегментирането на БФБ - София. На този пазар се предвижда да бъдат преместени за търговия всички емисии акции, които не отговорят на определени минимални критерии за ликвидност. По този начин на основния пазар на БФБ - София ще останат само активно търгувани компании. Подобно разделение ще повиши значително качеството на статистическата информация за българския капиталов пазар, като се избегне изкривяването, което създават дружествата с непазарно поведение, твърдят експерти.
Идеите са били обсъдени вчера на среща между ръководството на Българска фондова борса и комисията по капиталови пазари към Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.
Иван Такев, изпълнителен директор на борсовия оператор, коментира пред „Класа", че идеята е да се създаде още един регулиран пазар. Все още обаче не е уточнена цялостната концепция и критериите не са доизяснени, обясни той. Такев потвърди, че идеята е в новия пазар да влязат неликвидните компании, за които имаше много спорове преди 2 години. Може би ще влязат и други дружества, но всичко зависи от критериите, на които ще се спрем, добави шефът на БФБ.

Прочети още от статията на в. "Класа"


"Втори данъчен удар по чалгата" , пише на първа страница в. "Стандарт"

Рунд 2 започват бирници срещу фолка. Данъчните проверки на голяма част от чалга изпълнителите ще бъдат подновени, научи "Стандарт". Причината е, че не са декларирали коректно получените от участия хонорари. Това станало ясно след прегледа на черното счетоводство, което се е водело за участниците в клуб "Биад". Документи и компютри от клуба бяха конфискувани преди дни в съвместна акция на данъчните и МВР. Тогава стана ясно, че фирмата, която притежава дискотеката, както и клубовете "Ориент 33", "Jeam Beam" и "Fire", е укрила 50 млн. лв. оборот. При проверката на реалното счетоводство станало ясно, че всички изпълнители, които са имали участия в чалга заведенията, са вземали половината си хонорар на ръка, без да го декларират по никакъв начин. Другата половина е била превеждана по банков път. Така например Азис е прибрал хонорар от 12 000 лв., който не е бил коректно деклариран. Само за последната година на ръка са били раздадени на фолк изпълнители хонорари в размер на около 250 000 лв.

Прочети още от статията на в. "Стандарт"


"Мобилните разговори поевтиняват още догодина", пише в. "Сега"

Разговорите между абонати на различни мобилни оператори ще поевтинеят от догодина, съобщи председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. По думите му цените в България ще спаднат с 25-30% и ще слязат под средноевропейските нива на тарифите.
В момента КРС извършва анализ на GSM пазара, който да оцени каква е конкурентната среда. Въз основа на него ще бъде съставен график за намаляване на тарифите. Комисията работи по въпроса, след като еврокомисарят по информационните технологии Нели Круз отправи забележки, че цените в България остават високи. В доклада "Круз" се посочваше, че средната цена на мобилен разговор за целия ЕС е 4.91 евроцента, а в България - 6.54 евроцента. Това всъщност са тарифите за т. нар. терминиране - таксите, която един телеком начислява при свързването на негов клиент с конкурентен оператор. Божков обясни вчера, че тази услуга у нас наистина е много скъпа, което водело до парадокса цените на разговорите в една мрежа да са най-евтините в Европа, а между различните оператори - най-високи. Затова и проникването на мобилните услуги в България е 135% - немалко българи ползват две, дори три карти на различни телекоми, за да не се налага да водят скъпи разговори в различни мрежи.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Дългият път от малката ферма до трапезата ", пише "Дневник"

Четвъртък сутрин, Рибера, Сицилия. Десетки хора се стичат към площад в града, за да купят месо, мляко, риба... От десетилетия насам всяка седмица точно в този ден пристига "пътуващият пазар" на местните фермери, на който те предлагат продуктите си. От понеделник до петък всеки ден той се организира в различни градове в района, а домакинствата купуват основните си храни за седмицата.

Фермерските пазари са популярни не само в Италия, но и в редица други страни в цяла Европа. Такива обаче няма в България. До миналата година законодателството дори забраняваше на животновъдите да предлагат продукцията си на крайни потребители.

И въпреки че през есента на 2010 г. беше приета наредба, която допуска директни продажби на малки количества храни и суровини от животински произход, интересът към тази нова възможност е все още слаб. Допитване на "Дневник" сред експерти и представители на бизнеса показа, че основните причини за това са кризата, липсата на достатъчно информация за възможностите и твърде малките количества, които са разрешени в някои подсектори.

Прочети още от от статията в"Дневник"

"Подобряваме енергоспестяването си по-бързо от очакваното", информира в. "Класа

България е надвишила целите си за енергоспестяване, като от 2008 г. до 2010 г. е подобрила енергийната си ефективност с около 4,5 %. Това каза вчера изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Кольо Колев при подписването на доброволно споразумение за подобряване на енергоспестяването с компанията Е.ОН. Той обясни, че по план е било заложено енергийната ефективност да се подобри с 3%. До 2016 г. пък подобрението трябва да достигне 9% спрямо периода 2001 - 2005 г. , каза още Колев.
В момента се подготвя доклад за напредъка на България в повишаването на енергийната ефективност при компаниите и администрацията. Всички задължени по закона лица са представили данните си, обясни Колев. Очаква се до края на годината ЕС да подготви свой доклад за напредъка на страните по темата.
От АЕЕ вече ще си сътрудничат и с немската Е.ОН за подобряването на енергийната ефективност у нас. Подобни документи за сътрудничество вече бяха подписани с чешката ЧЕЗ и австрийската ЕВН, които също са собственици на елмрежата у нас. Според доброволното споразумение двете страни създават съвместна работна група, която ще анализира и ще предлага решения на проблеми, възникващи по време на изпълнението на задълженията на „Е.ОН България продажби". Основен приоритет на двете страни ще бъде и ускореното въвеждане на методики за оценка на енергоспестяващия ефект от изпълняваните мерки.

Прочети още от статията на в. "Класа"

"По 1055 лв. на човек натрупани в сметките за втора пенсия", пише в. "Монитор"

Средно по 1055 лева са натрупани за втора пенсия по сметките на осигурените в универсалните фондове за последните девет години и половина. Това показват последните данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Между деветте пенсионни фонда, които работят на пазара у нас обаче, има различия в сумите. Най-ниската натрупана сума към края на юни е от порядъка на 450 лв. Най-голямата събрана сума пък е в размер на близо 1200 лв.
В универсалните фондове пари за допълнителна пенсия са задължени да внасят всички родени след 31 декември 1959 г., които работят на трудов договор. Към момента за втора пенсия се осигуряват близо 3,1 млн. българи. Въпреки че натрупаната средна сума по индивидуалните партиди на пръв поглед изглежда скромна, в сравнение с миналата година тя все пак нараства.
Увеличението й в сравнение с края на 2010 г. е със 100 лв.
Общо в деветте универсални фонда, които работят на нашия пазар, има събрани 3,261 млрд. лв. чисто. Става въпрос за нетните активи на фондовете, които се формират, като към вноските на всички осигурени се прибавят лихвите от тяхното инвестиране и се извадят всички такси и удръжки, събирани от управляващите дружества. В сравнение с края на 2010 г. нетните активи са нараснали с малко над 12% от тогавашния си размер от 2,9 млрд. лв. Според данните на КФН въпреки че като обща сума постъпленията във фондовете за първите шест месеца на годината нарастват (316,5 млн. лв.), средният им размер намалява с 2 лв. до 32,66 лв.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Божков строи жп "Марица", информира в. "Стандарт"

Българо-австрийско обединение е с най-голям шанс да изгражда жп отсечката Харманли - Свиленград, част от линията, известна като жп "Марица". Икономически най-изгодната оферта е на Сдружение "Железопътна инфраструктура 2011". В него влизат "Пътностроителна техника" АД, част от империята на бизнесмена Васил Божков, и австрийската компания "Порр Техновал" ГМБХ. Фирмите са дали най-доброто техническо предложение за линията, оценено с 40 точки, както и цена от близо 116,5 млн. лв. без ДДС. По-ниска цена от тях е предложило само ДЗЗД "Транс Геа", но заради по-слаба техническа оферта, най-вероятният победител е "Железопътна инфраструктура 2011". Обединение на "Пътностроителна техника" АД и "Порр Техновал" ГМБХ ще изгражда и аутобана между Димитровград и Харманли.
Общо 23 фирми продължават състезанието за трите проекта - реконструкция на жп линиите Димитровград - Харманли, Харманли - Свиленград и за новите подстанции по трасето. Вчера бяха отворени ценовите оферти на кандидатите. Индикативната стойност на трите проекта е 154 млн. евро без ДДС. Сред кандидатите има фирми, които и преди са участвали в търгове за жп или пътна инфраструктура, както и консорциумът, който ремонтира релсите между Пловдив и Бургас.

Прочети още от статията на в. "Стандарт"