Дълго време Великобритания, Швеция и Дания бяха „самотните острови" сред сталите членки на ЕС, които имаха право да отлагат членството си в Еврозоната. Публична тайна беше, че настроението в тези страни спрямо единната валута беше отрицателно. Финансовата криза обърна позициите с 180 градуса. Още в средата на лятото се заговори, че в Дания се появяват първи признаци на рецесия. 

Финансовата криза "показва недвусмислено", че Дания трябва да се присъедини към еврото, каза датският премиер Андрес Фог Расмусен. Последни проучвания на общественото мнение показаха, че 50% от датчаните нямат нищо против да се разделят с датската крона, съобщава Euobserver.

"Еврото гарантира политическа и икономическа стабилност в Европа и настоящата финансова криза показва недвусмислено, че Дания трябва да се присъедини към еврозоната", каза Расмусен на среща на европейските либерал демократи в Стокхолм.

Финансовата криза принуди Датската национална банка да се намеси на валутния пазар в подкрепа на кроната и да покачи основния лихвен процент до 5,5% - исторически връх, който предизвика чувствително оскъпяване на заемите за датските граждани.


Расмусен каза, че референдум за преминаване към евро може да бъде проведен през 2011г. Премиерът искаше да организира референдум още тази есен, но отрицателният вот в Ирландия за договора от Лисабон поражда опасения за евроскептицизъм в страната.


Датчаните нееднократно са отхвърляли идеята за единна европейска валута. През 1992г., те гласуваха срещу договора от Маастрихт, който в последствие бе приет с клауза позволяваща на Дания да не се присъединява към еврозоната. Референдум за приемане на еврото от 2000г. също беше изгубен с 53,2% срещу 46,8%. Все пак проучване на общественото мнение показва, че през тази есен 50,1% от датчаните подкрепят единната европейска валута.

В Исландия също обмислят идеята дали страната да не се присъедини към ЕС. Швеция, който също като Дания се отказа да приеме еврото като официална валута чрез референдум през 2003 година изпитва валутни проблеми. Външният министър на страната Карл Билд заяви, че правителството може да повтори референдума.

Президентът на Полша Лех Качински подкрепи идеята страната да приеме единната валута  до 2012 година.

Има няколко изисквания определена страна от ЕС да се присъедини и към Еврозоната. Много източноевропейски страни имат проблеми с нереформираните публични финанси и високия бюджетен дефицит.

на снимката: кадри от Копенхаген