Водещият германски индекс Dax се изкатери на максимално равнище за последните пет години и половина. Ако се съди по формата на графиката, въпреки покачването на курса от предходните три години и половина, ще бъдат завоювани нови върхове. До следващата бариера 6.800 пункта индексът има още 8%. След това в средносрочен период е напълно възможно атакуване на рекордното равнище от 8.136 пункта.

Сигнал „купува" Dax даде още през май 2006, когато бяха маркирани кръгло 6.200 пункта. Краткосрочно индексът може да се покачва до нивото на съпротива на възходящия канал. Той тръгна от дъното на 2003 г. при най-важния барометър за акциите в Германия.

Низходящият канал ще бъде ограничен от на дъното на предходните три години и половина чрез настоящата възходяща тенденция. Ограничението отгоре е паралел, който води над върховете през 2004 и 2006 г. Добавя се ефектът на хоризонтала на нивото на съпротива на екстремните стойности от средата на 2000 до началото на 2001 при 6.800 пункта. Заедно двата ефекта формират точка на кръстосана съпротива, която ще е първата цел на Dax.

Добра подкрепа водещият германски индекс получава при вероятно следващата коректура на 6.200 пункта. Тук хоризонталата говори за понижаване под върховете на май. Технически очакваме някогашното ниво на съпротива да се превърне във важно ниво на подкрепа. Хоризонталната линия се опира на две екстремни точки - от 1998 и 2001 и така става особено многозначителна. Тук се добавя долната линия на възходящия успореден канал, които заедно с хоризонталите подкрепят курса.

Обобщение: проциклично инвеститорите в Германския индекс могат да заемат къси позиции, които да използват в посока 6.800 пункта. Предупредителен сигнал за нов срив ще е падане на индекса под 6.000.