За най-важната функция на местната власт да създава добри условия за живот и за бизнес, за антикризините мерки, за свършеното и несвършеното през мандата, разговаряме  с Денчо Бояджиев, кмет на община Разград

Г-н Бояджиев, какви са основните акценти в бюджетната политика на община Разград за 2011 г. ?

Бюджетът на общината за тази година е в размер на 31 289 хил. лева. Мисля, че това е един добре балансиран бюджет в условия на криза. Планираните разходи са до реалните размери на собствените приходи. Изминалата 2010-та година беше изключително тежка за нас. За първи път след кризата през 1997 г. беше извършена актуализация на държавния бюджет, с която бяха намалени държавните трансфери както за държавните, така и за общинските дейности. Това „осакати" общинския бюджет с 1 млн. лева. Проблемът е, че това остана като база за 2011година. Общината прие антикризисни мерки за финансова стабилизация, наложиха се съществени ограничения в приходната част, касаещи преди всичко местните дейности. Независимо от влиянието на негативните фактори и строгите бюджетни ограничения, община Разград не допусна отстъпление от поетите ангажименти и изпълнението на поставените цели - запазeни бяха качеството и броят на общинските публични услуги, няма закрити звена, осигурен бе необходимият финансов ресурс за обезпечаване на текущите плащания по спечелените проекти по оперативни програми, гарантирано бе устойчивото развитие на всички институции. Въпреки трудностите, приключихме годината с 90% изпълнение на плана, като неразплатените разходи са под 400 000 лв., което е незначителна сума в сравнение с тези на други общини като нашата.

2011-та се очертава като поредната тежка финансова година. Намалените бюджетни субсидии за някои от държавните дейности, действащата все още в разгара си икономическа криза със сигурност и през настоящата година ще окажат своето задържащо въздействие за решаването на много наболели проблеми.

Намалените средства ще се отразят ли върху изграждането и подържането на жилищната, транспортната и социалната инфраструктура?

За съжаление, и през тази година няма да имаме достатъчно средства за ремонти на градската и селска пътна инфраструктура, за оформяне на почивните зони, за цялостно завършване на осветлението в ж.к. „Орел". Затова се надявам, че стартът за реновиране на 7-те жилищни квартала в Разград по ОП "Регионално развитие" до голяма степен ще реши проблемите на една трета от града и те ще придобият съвременна европейска визия. Планираме реконструкция на пешеходната зона по бул. "България", ще продължим с изграждането на зелената система, на нови детски и спортни площадки. В три детски заведения и в спортна зала „Лудогорец" ще бъдат реализирани мерки за енергийна ефективност. Ще се решат проблемите с деинституционализацията на социалните заведения в общината - предстои изграждането на два Центъра за настаняване от семеен тип по ОП "Регионално развитие". Духовната сфера също си остава приоритет. В условията на криза, според мен, това е задължително. За мен културата и духовните традиции са най-ценното наследство, което сме получили от нашите предшественици.

Длъжни сме при всякакви условия да ги опазим за бъдещето. Затова, независимо от финансовите затруднения, и през тази година ще се постараем да предоставим на нашите съграждани удоволствието и приятните емоции с културните прояви по време на Майските празници на изкуството и културата, Белите нощи на Разград, Панаира на киселото мляко и фестивала на народните традиции и художествени занаяти, традиционния есенен панаир и др. И, разбира се, специална грижа за най-уязвимите слоеве от населението - децата, възрастните и хората с увреждания. Предвиждаме монтиране на асансьор в ДКЦ-1, както и изграждане на платформа за хора с увреждания в залата на Филхармонията. Ще продължи работата ни по проекти за привличане на допълнителен финансов ресурс.

Има ли проблеми с безработицата в региона и трудна задача ли е тяхното разрешаване ?

Една от критиките, отправяни към мен и екипа ми е, че не правим достатъчно за разкриването на нови работни места. Винаги съм казвал, че кметът не разкрива работни места. Най-важната функция на местната власт е да създава добри условия за живот и за бизнес. Те са основната предпоставка за инвестиции и нови работни места. Затова нашите усилия през тези пет години бяха насочени в тази посока. Резултатите са налице. Нивото на безработица е под средното за страната. През тази година окончателно ще бъде завършена търговската инфраструктура на града.  "Технополис", "Лидл", два хранителни и един строителен хипермаркет ще отворят врати след няколко месеца. В момента за тях се набира персонал. Бизнес зона "Перистър" ще запълни капацитета си с нови наематели, което означава и нови работни места. Ще продължи разширението на производствените мощности и палитрата от продукти на "Амилум България". През октомври беше направена първата копка на нов завод за биотехнологии и фармацевтични продукти. Инвестицията на „Хювефарма" АД е на стойност 25 млн. евро и ще бъде реализирана за една година. Очаквам към края на годината там да бъдат разкрити нови 250 работни места. Тази година ще приключат процедурите по несъстоятелност на Месокомбинат Разград и той отново ще се впише в общинската ни икономика. За съжаление, все още не е ясна перспективата пред друго водещо и емблематично за Разград предприятие - бившия „Диамант" АД. Но се надявам 2011-та да бъде стартова и за неговото развитие.

Успяхте ли да осъществите планираното през изтеклия период от мандата и какво остана недовършено?

Няколко месеца преди края на мандата мога да кажа, че почти всички поети ангажименти в моята програма вече са изпълнени. Промяната се вижда от всички. Струваше си усилията и труда, който вложихме, защото това са стъпките, които ще дадат на Разград онова, което заслужава. В навечерието на коледните и новогодишни празници разградчани получиха своя подарък - модернизиран покрит пазар. Създадохме общинско предприятие "Бизнес зона Перистър", чиито сграден фонд е зает близо на 80% и са разкрити 120 работни места. В зоната са изградени всички комуникации - вода, телефон, ток, газ, канализация, интернет, има приет ПУП и може да се продава отстъпено право на строеж, а за бизнеса има специални преференциални условия. Изграден бе Център за настаняване от семеен тип за предоставяне на услуги на деца на стойност 1 176 600 лв. По проект "Осигуряване на заетост на хора в неравностойно положение чрез изграждане на социално предприятие" бе създаден Център за подкрепа, обучение и интеграция на хора с трайни увреждания и лица, напуснали специализирани институции.

През миналата година инвестициите в стопанска инфраструктура на "Пилко" ЕООД, "Биовет" АД и "Амилум България" ЕАД са за над 10 млн. лева.Започна строителството на три хранителни и един строителен хипермаркети. За младите хора бе изградена площадка за скейтборд.

През годината отбелязахме и няколко внушителни годишнини - 140 години библиотечно дело и 150 години от построяването на разградския храм "Св. Николай Чудотворец". Можем да се гордеем, че църквата ни вече разполага с частица от мощите на своя патрон, дарени по време на честването. Разград има своя Лъвов мост и скулптурни фигури, изработени от талантливи млади творци.

Отчитам като успех на общинската администрация работата ни с европейските проекти.

Действително общината може да се похвали с постигнатото по отношение усвояването на средства по европейски програми, разкажете по-подробно за вашия опит?

С гордост мога да заявя, че сме на шесто място в страната по брой спечелени проекти. Това е доказателство, че притежаваме капацитет и отлични специалисти да усвояваме средства от еврофондовете. Това е изключително важно в условия на икономическа криза. При този орязан бюджет, балансьор в осъществяването на стратегията за развитие на Общината беше последователната политика на общинската администрация по отношение кандидатстване и печелене на проекти по оперативни програми.

През 2010 г. в процес на реализация бяха 11 проекти на обща стойност 20 298 296 лв., като два от тях са приключени. Преди няколко дни се състоя официалното откриване на  Художествената галерия „Проф. Илия Петров" и къщата -музей  „Анание Явашов", които бяха реконструирани по проект на стойност 3 527 267 лв., финансиран по ОП "Регионално развитие". Резултатите са два културни обекта с изцяло обновен сграден фонд, модерно оборудвани, с адаптирана среда за хора с увреждания, с увеличена експозиционна площ и с много по-големи възможности за привличане интереса на жителите и гостите на града. По същата програма за 3 984 822 лв. бе рехабилитиран общинският път Побит камък - Дянково - Разград. Продължава ремонтът и обновяването на Дома за деца и изграждането на Защитено жилище в с. Просторно и на ЦРСИ "Емилиян". Временно бяха преустановени  дейностите по проект за подобряване на физическата среда на жилищни квартали извън центъра на Разград на стойност 8 018 708 лв. поради обжалване на решението за избор на изпълнител. Работим по два проекта, финансирани по ОП"Околна среда". Първият е за реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадни води с бюджет 494 010 лева. Вторият е за техническа помощ за подготовка на проект за управление на отпадъците  на стойност 1 547 880 лв. По ОП"Административен капацитет" се реализира проект "Община Разград - ефективна, ефикасна и прозрачна общинска администрация в услуга на потребителите", с бюджет 706 290 лв., с който значително ще се повиши качеството на административното обслужване. Стартираха дейностите по два проекта, финансирани по ОП  „Развитие на човешките ресурси",  за предоставяне на услугите "Социален асистент" и "Домашен помощник" за 179 705 лв. и за разкриване на Дневен център за пълнолетни лица на стойност 206 590 лева. Продължава работата по проект "Ролята на местните власти за повишаване нивото на заетост" по оперативна програма за международно сътрудничество INTERREG IVC. По ОП „Развитие на човешките ресурси" ще бъдат обучени и наети на работа 80 лица. В процес на подготовка са проекти за над 40 млн. лева.

Недостатъчен бе финансовият ресурс за реконструкция и рехабилитация на улици и общинската пътна мрежа. Остана нереализирано желанието ни със средства по европейските програми да обновим по линия на енергийната ефективност сградния фонд на общинските училища. Но се надявам, че това ще се случи през тази година.

Спортът, особено футболът, е важна част от социалния живот на всеки град, какво е отношението Ви към ФК „Лудогорец", имат ли подкрепа неговите амбиции от общината?

За радост на жителите на нашия град, една дългогодишна мечта стана реалност - Разград има отбор в "Б" Професионална футболна група. Похвално е желанието на собствениците на "Лудогорец" да създадат всички обективни предпоставки отборът да продължи да се развива и в "А" група. Гаранция за това са предприетите действия за цялостно преустройство на инфраструктурата на градския стадион "Дянко Стефанов". В това съоръжение ще бъдат инвестирани много сериозни средства за промяна на неговия облик и адаптирането му към изискванията на Българската федерация по футбол за лицензиране като стадион, на който могат да се играят мачове в "А" група. Община Разград изцяло подкрепя и съдейства на клуба в реализирането на тази идея. Ангажиментите ни са свързани с част от издръжката на детско-юношеската школа по футбол и с част от ремонтните дейности, които се извършват в момента на стадиона. Надявам се до края на годината да приключи процедурата по отдаването му на концесия. Със своята звездна селекция и амбиции за „А" група ПФК „Лудогорец 1945" Разград вече е хит в българския футбол.