Цената на природния газ няма да поскъпне с повече от 4,5%, увери председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.
Той посочи, че въпреки поскъпването на алтернативните горива, това няма да окаже влияние върху сегашното поскъпване на природния газ.

Окончателното решение за новата цена на "синьото гориво" ще бъде взето на 31 март, посочи Семерджиев пред журналисти след открито заседание на регулатора относно заявлението на „Булгаргаз" за поскъпването на природния газ. Дружеството настояваше за увеличение от 6,61%.

Семерджиев увери, че поскъпването на "синьото гориво" няма да доведе до увеличаване на цената на парното.

По време на откритото заседание на ДКЕВР стана ясно още, че „Топлофикация София" полага усилия за ритмично изплащане на натрупаните задължения към „Булгаргаз".

Към 31 октомври борчовете към газовия доставчик са били 34 млн. лева, а към момента са 103 млн. лева, но те са се увеличили по време на отоплителния сезон, когато се използва и най-голямо количество природен газ.

По време на заседанието външни експерти посочиха, че в България се плаща най-скъпият природен газ в света. По техни данни, у нас стойността на 1000 куб. м. от "синьото гориво" струва 461 долара, а за сравнение в Германия се плаща за същото количество под 300 долара. Значително по-ниска е цената на природния газ в Украйна, където 1000 куб. м. струват около 249 долара.