Вчера, сряда, Apple Inc съобщи увеличение на печалбата със 78% за първото фискално тримесечие, завършващо на 30.12.2006, съобщи Ройтерс. Така очакванията на Wall Street за силен коледен сезон се оправдаха напълно; дигиталните музикални плеъри на iPod дръпнаха продажбите нагоре.

Но прогнозата за текущото тримесечие е по-ниска от очакванията на анализаторите и това доведе до падане на акциите на компанията в следобедната търговия, въпреки че Apple е известен с прекалено предпазливите си прогнози.

Изгледът е прекалено консервативен, повече от очакванията", казва анализатор от Американски технологически изследвания „iPod бизнесът е по-силен, отколкото някои хора очакваха".

Друг анализатор посочва, че не е толкова притеснен от предпазливите прогнози, колкото любопитен дали съвкупната норма на печалбата за първото тримесечие от 31.2% ще бъде устойчива.

Нетните приходи за фискалното тримесечие, което свършва на 30 декември, достигнаха рекордните за Apple $1.004 млрд., или $1.14 за акция, от $565 млн., или 65 цента на акция в тримесечието преди една година. Приходите са нараснали на $7.12 млрд. от $5.75 млрд.

Анализаторите очакваха Apple да съобщи нетен приход от 78 цента за акция при приходи според оценките на Reuters в размер на $6.43 млрд. Самите финансисти на Apple преди това бяха заложили приходи на акция в размер от 70 цента до 73 цента и приходи от $6.0 млрд. до $6.2 млрд.

Компанията очаква приходи на акция през второто тримесечие от 54 цента до 56 цента и приходи от $4.8 млрд. до $4.9 млрд., за сравнение средната оценка на анализаторите на Reuters е 60 цента при приход $5.2 млрд.

Apple провежда годишната си конференция Macworld, която през тази година се радваше на повече от обичайното внимание, защото изпълнителният директор на компанията Стив Джобс разкри информация за отдавна очакваното мултимедийно устройство iPhone, което от юни ще се продава на цени между $500 и $600.

От Apple информираха, че за първото тримесечие са продали 21.1 милиона iPod-а и 1.61 милиона компютри Macintosh, което спрямо същия период преди година означава увеличение съответно 50% и 28%.

Главният финансист на компанията Питър Опенхаймер е казал в телефонно интервю, че поделението на Apple Mac е нараствало със стъпка, три пъти по-силна от средното за световната индустрия с персонални компютри.

По неговите думи на всеки пазар, за който той разполага с данни, iPod е печелил пазарен дял, като особено силна е била тази тенденция в Европа.

Освен това продажбите на дребно във фирмените магазини са вървели много добре. Сега Apple има 170 магазина, като за последното тримесечие е отворил още пет. Продажбата на компютри Макинтош там се е увеличила с 60% спрямо предходната година.

Акциите на Cupertino, базирания в Калифорния Apple, през 2006 се качиха с 18%. През 2005 акциите се увеличиха над два пъти, а за 2004 се вдигнаха трикратно, стимулирани от силните продажби на iPods и обновената серия настолни и преносими компютри на Mac.

Акциите на Apple се вдигнаха до $99, преди а се смъкнат на $94.15 в късните часове. На Nasdaq акциите паднаха с $2.15, или 2.2%, до $94.95.