Американският долар достигна 8-месечни върхове спрямо еврото в сряда, след като притесненията от по- строги санкции по отношение на Русия и потенциалното им въздействие върху крехката икономика на еврозоната натежаха върху единната валута.

Доларът, обаче, успя да запише само скромни печалби, след като опитите да свали еврото под ключовата техническа подкрепа на 1.3450 се оказаха неуспешни, коментира bnr.bg.

Зелената валута успя да превъзмогне някои от техническите бариери във вторник, след като данните за инфлацията в САЩ показаха увеличение на цените, макар то да бе по-приглушено от очакваното.

Печалбите на долара в сряда бяха скромни, тъй като не се очаква оповестяването на важни икономически данни преди заседанието на Федералния резерв следващата седмица.

В случай, че напрежението между Русия и Украйна продължи да нараства, еврото може да усети допълнителен натиск, особено, ако бъдат наложени допълнителни санкции върху Русия.

Междувременно следващият фокус ще бъде върху заседанието на централната банка на САЩ, когато инвеститорите ще следят внимателно за това дали скорошните положителни данни за заетостта и инфлацията няма да променят гледната точка на служителите на банката.

Най-голямото движение бе извършено от австралийският долар, който спечели 0,69% до 0.9455 след обявяването на по- добрите от очакваното данни за основната инфлация в страната през юни, което сложи край на спекулациите за евентуалното намаляване на основния лихвен процент в близкото бъдеще.

Междувременно американският долар спечели 0,17% спрямо британския паунд, разменяйки се при курс 1.7035, след като протоколът от заседанието на АЦБ не успя да засили очакванията за увеличаване на лихвения процент до края на годината.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от 6 основни валути, остана стабилен на 80.714.

Акциите на Уолстрийт поскъпнаха благодарение на солидните корпоративни печалби

Световните капиталови пазари приключиха на печалба в сряда, подкрепени от солидните корпоративни печалби, които стимулираха риск- апетита, но притесненията около Близкия Изток и Украйна запазиха силното търсене на безрискови активи, каквито са например облигациите.

Акциите в Европа, на развиващите се пазари и на по-голямата част от Уолстрийт поскъпнаха, като еталонният индекс S&P 500 затвори на нов рекорден връх, след като резултатите продължиха да са по-добри от очакваното.

Но индексът Dow наруши общата тенденция, след като акциите на Боинг реализираха спад от 2,3%, след като инвеститорите се изплашиха от нарастващите разходи по програмата на компанията за военни танкери.

Dow Jones изгуби 26.91 пункта или 0,16% до 17 086.63, S&P 500 спечели 3.48 пункта или 0,18% до 1 987.01, а Nasdaq спечели 17.681 пункта или 0,4% до 4 473.697.