Доларът задържа силните нива срещу другите валути, докато инвеститорите очакват икономически данни от САЩ и заседанието на ЕЦБ през следващите дни.

„Зелените пари" са силни заради по-доброто представяне на американската икономика спрямо останалите големи икономики, както и заради относително по-високите нива на лихвите в САЩ, коментират от Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

Покачването на долара през последния месец се забави, тъй като инвеститорите те намериха нови катализатори за негови покупки, имайки предвид несигурността относно първото повишение на лихвите дали ще е до средата на годината или по-късно. По-късно днес ISM доклада от САЩ може да даде някаква представа.

Евро/долар е на 1.1170 след вчерашно дъно на 1.1155, което е най-ниско ниво след края на януари. Движенията на единната валута са малки през последните дни преди заседанието в четвъртък на ЕЦБ и въвеждането на програмата за изкупуване на правителствени облигации, която започва този месец.

Долар/йена е на 119.74 и се отдалечи от вчерашния връх на 120.27, който беше най-висока стойност след 12 февруари.

Златото опитва да расте

Златото като че ли отново нараства след два дни на загуби, въпреки че предпазливостта на пазарите преобладава преди важните данни от САЩ и заседанието на ЕЦБ. Спот цената е 1207 долара за тройунция. Във вторник метала падна до едноседмично дъно на 1194.90 долара преди да възстанови загубите си и да затвори над 1200 долара.

Въпреки печалбите, златото остава под натиск заради очакванията, че силните икономически данни от САЩ и по-високите лихви ще доведат до отлив на средства от метала. В близък план търговията вероятно ще е в рейнджа 1200-1220 долара.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха с 0.35% до 760.80 тона във вторник, което е втори пореден ден на намаление.

Златото следи отблизо данните от САЩ, за да стане по-ясно кога Федералния резерв ще повиши лихвите. Днес излиза доклада ISM преди трудовата заетост в петък. Силата на икономиката може да накара Федералния резерв да повиши лихвите по-рано, което ще навреди на не носещото лихви злато и дава сила на долара.

Дилърите следят и еврото, което е спокойно през последните няколко дни преди заседанието на ЕЦБ в четвъртък и въвеждането на програмата за изкупуване правителствени облигации, която ще стартира този месец.