С гласовете на БСП, ДПС, "Атака" и "Ред, законност и справедливост" парламентът увеличи двойно изборния праг за коалиции - от 4 на 8 процента. Промяната ще важи за предстоящите след три месеца парламентарни избори.

След пет часа дебати Народното събрание окончателно прие текстове от закона за избор на народни представители. Парламентът одобри и предложението на БСП за пряк избор на 31 мажоритарни кандидати. Промяната мина с гласовете на БСП, ДПС, групата на Яне Янев и независими депутати, информира „Дневник".

Преди десетина дни президентът Георги Първанов заплаши, че ще наложи вето на закона, ако депутатите увеличат прага за коалициите. Социалистите и хората на Доган прогнозираха, че Първанов ще изпълни заканата си. От прессекретариата му вчера заявиха само, че той ще изчака приемането на промените.

Предложението за увеличаването на бариерата формално беше направено от Яне Янев, но идеята първоначално беше обсъждана в средите на ДПС и БСП. Янев внесе поправка, според която бариерата се вдига на 8 процента плюс по един процент за трета и всяка следваща партия в коалицията.

Ако към съюза СДС - ДСБ се присъединят още 95 малки десни формации, как ще постигнете 103% изборен праг, попита независимата Елеонора Николова. В крайна сметка депутатите приеха предложението на Христо Бисеров (ДПС) бариерата да е 8% за коалиции без значение колко формации влизат в нея.

Реалната цел на поправките е да бъде унищожена автентичната десница, а БСП и ДПС да откраднат изборите, коментираха десни политици.

От опозицията предупредиха, че може да сезират Конституционния съд, ако се приеме мажоритарен вот на 31 депутати. Един от мотивите им беше, че няма равнопоставеност нито на гласоподавателите, нито на избраните депутати.

Как мажоритарният кандидат в Бургас ще се състезава с този в Ямбол по брой подадени гласове, попита Тодор Батилов ("Атака"). От НДСВ нарекоха фарс и прах в очите на хората идеята за пряк избор на 31 депутати, тъй като мажоритарните кандидати ще могат да участват и в партийните листи.

Представям си олимпиада, в която на състезателя на дълъг скок му се казва, че по решение на организаторите трябва да хвърля гюле - така Елиана Масева от ДСБ определи промените в изборния закон.