Решението на консорциум „Фихнер", което предлага генериране на пелети (брикети) от боклука на столицата с последващо изгаряне е неекологосъобразно, при него липсва грижа за околната среда и то носи риск за здравето на хората поради отделящите се диоксини и фурани - счита национално движение Екогласност.

Становището на Екогласност, изпратено до кмета на СО Бойко Борисов и до медиите твърди, че въпросът се разглежда тенденциозно, като една технология, употребявана преди 1990, се фетишизира.

Повод дава извършеният доклад по оценката на въздействието върху околната среда, който ползва като основен информационен източник „Предпроектно проучване и съпътстващи документи за проект „Управление на битовите отпадъци на Столична община" за финансиране от фондовете на ЕС, представен от Консорциум „Фихнер" и фирма „БТ-Инженеринг" на Ботю Табаков".

Авторите на Доклада върху ОВОС са се съгласили на абсолютно ограничение на своята работа и са се поддали на внушенията на Борисов, счита Екогласност. „Публично е известно категоричното предпочитание на кмета Бойко Борисов за предопределянето и фаворизирането на избрания лично от него метод за производство на пелети(брикети) с последващо изгаряне".

Инвеститорът Столична община заплаща за разработването на ДОВОС.

Експертите са се съгласили с намерението на СО опасното изгаряне на пелетите да се изнесе далеч от София, но с подобно действие се засяга друга беззащитна част от населението на България - изтъкват екоактивистите.

Известно е от науката, че при това изгаряне на брикетите ще се отделят над 180 вида диоксини и фурани, носещи голям риск за много опасни болести при човека - рак на съединителната тъкан, на белите дробове, на черния дроб; заболявания на дихателните пътища; сърдечни проблеми; алергии; нарушения на имунната система и вродени аномалии.

Екогласност протестира срещу предприетите ограничителни мерки от Столична община срещу участието на организацията в общественото обсъждане и забраната да се получат копия от някои приложения към доклада по ОВОС. Това нарушава Конвенцията от Орхус за достъп на гражданите до екологична информация. Екогласност говори за заплахи и внушаване на срах на тези, които искат да опазват природата.

Екогласност определя доклада върху ОВОС като поръчков. Сред офертите в СО има предложения, излезли от доскоро забранения затворен кръг на космическите технологии, но те не са представени пред обществеността. „В настоящия ДОВОС личи тенденциозното пренебрегване и опит за скриване на характеристиките и екологичните предимства на тези доскоро неизвестни за граждански приложения технологии".

Има индикации, и те не трябва да се крият, че инсинерацията във вида, който се предлага от Консорциум FICHTNER и в този ДОВОС, скоро ще бъде изхвърлена от прилагане в Европейския съюз, изтъква Екогласност.

В изготвения за нуждите на Столична община ДОВОС има стряскащи моменти. Пределно-допустимите концентрации на замърсители като олово и цинк в компоста на площадка „Хан Богров" в доклада по ОВОС са превишени значително. Очакваният обем на отпадъците е изчислен при нереалистично ниско население на столицата: според авторите на доклада в София през 2020 г. ще живеят по-малко от 1.5 млн. души, а през 2010 г. 1.3 млн. души.

В морфологията на отпадъка от София полимерите заемат 12 - 14%. Това е определящо за несъгласието на Екогласност с предлаганото от Борисов инсинериране, тъй като тези съставки в брикетите са в основата за отделянето на диоксини и фурани и обезсмислят заключението на авторите на ДОВОС, които определят отделяните опасни газове като „много малки", замълчавайки за дела на полимерите в отпадъка, който ще се изгаря.

Не случайно в точката, изследваща генерираните отпадъчни газове, на няколко пъти акцентът е хвърлен върху емисиите от транспорт на отпадъците и е премълчано за същината на инсенерирането и отделянето на канцерогенни елементи в процеса на горене.

Нормативната уредба, разрешаваща изгарянето на отпадъци в циментовите заводи, е остаряла. Отпадъкът трябва да се изгаря при по-висока температура, тъй като тъкмо при 850 градуса по Целзий отделянето на вредни вещества е най-високо.

Екогласност напомня за разкритата процедура за нарушение с No 2007/2321 от Европейската комисия, „при което ако се наложи парична глоба, тя ще бъде значима и ще се заплаща от целокупното население на България, за противозаконните досегашни всички действия на Столична община по управление на отпадъците без прилагане на процедура ОВОС и обществено обсъждане".

Алтернатива на инвестиционното предложение за балиране и изгаряне на боклука са плазмените системи, посочва Екогласност. Има различни типове генератори на плазма, като в конкретния случай за отпадъците преди всичко се използват елетродъговите плазмотрони, които са по-евтини.

Посредством високотемпературната плазма в реактора, веществата, съдържащи се в отпадъците се разпадат до атоми, йони и електрони. Системата е с изключително компактни размери в сравнение с инсинератори с подобен капацитет, не генерира пепели и диоксини и е икономически конкурентно-способна алтернатива на другите методи за третиране на отпадъци.

Горното заключение фигурира в ДОВОС за столичния боклук - а същевременно се посочва, че технологията не отразява развитието на съвременните методи за управление на отпадъците.

Заключението на екоактивистите: ДОВОС се прави, за да се оправдае вече формулирано решение като инвестиционно предложение. Т.е. потвърждава се публично изказаното твърдение на кмета Бойко Борисов, че ОВОС е „парче хартия".

83 - 87% от почвите на територията на Софийското поле са замърсени с тежки метали над ПДК. След подобна оценка остава неясно защо авторите на ДОВОС не предлагат отпадане на този гъсто населен район от това инвестиционно предложение. Заключението на авторите на ДОВОС, че „замърсяването ще бъде постоянно и кумулативно, но незначително на фона на общото замърсяване от „Кремиковци" АД" е учудващо нелогично и антихуманно.