Европейската комисия предложи създаването на програма за предоставяне на плодове и зеленчуци на учениците.

За реализирането на програмата европейските фондове могат да бъдат финансирани с 90 млн. евро годишно за закупуването и раздаването в училищата на пресни плодове и зеленчуци.

Самите правителства решават дали да участват в програмата или не. Финансирането ще се извършва или на равнопоставени начала, или в съотношение 75/25 в регионите, обхванати от цел „Сближаване", тоест където БВП на глава от населението е по-нисък.

Държавите-членки биха могли, при желание от тяхна страна, да предоставят допълнително финансиране.

Инициативата е последен етап от действията на Комисията за подобряване на здравето и храненето, което е заложено в Стратегията за Европа в областта на храненето, наднорменото тегло и свързаните с тях здравни проблеми.

Целта на програмата е да насърчат младите хора да придобият навици на здравословно хранене.

Освен предоставянето на безплатни плодове и зеленчуци, програмата ще изиска от участващите държави изготвянето на национални стратегии, включващи образователни и информиращи инициативи, както и споделянето на най-добрите практики.

Около 22 млн. деца в ЕС са с наднормено тегло. Повече от 5 млн. от тях са прекалено пълни, като този брой се очаква да нараства с 400 000 всяка година, уточняват от комисията.

Това предложение показва, че действително възнамеряваме да предприемем конкретни стъпки в борбата с наднорменото тегло, коментира Мариан Фишер Бьол, комисар по въпросите на селското стопанство и развитието на селските райони.

Световната здравна организация препоръчва на всеки приемането на 400 грама плодове и зеленчуци на ден. Повечето европейци не достигат това равнище, като тенденцията на намалена консумация на плодове и зеленчуци е особено явна сред младите.

Проучванията сочат, че навиците на здравословно хранене се формират в детството. Тези, които са яли много плодове и зеленчуци в детска възраст, продължават да ги употребяват в добри количества и по-късно.

Другите, които ядат по-малко плодове и зеленчуци, обикновено не променят навиците си и ги предават на своите деца.

Проучванията сочат също така, че семействата с по-ниски доходи най-често консумират по-малко плодове и зеленчуци.

В тази връзка безплатното раздаване в училищата на тези здравословни продукти би могло да изиграе съществена роля, особено в по-слабо развитите области.

Програмата е разчетена да започне през 2009-2010 учебна година. Предложението ще бъде изпратено до Европейския парламент и до Съвета.