Европейският съюз предупреди военните в Турция да стоят настрана от политиката във връзка със спорната кандидатура за президент от про-ислямската управляваща партия, съобщи BBC.

Комисарят по разширяването Оли Рен е казал, че настоящите противоречия са тест за респекта към демокрацията от страна на военните.

В изявление за проблемния вот от петък, представители на армията са казали, че ще защитават светския (секуларен, нерелигиозен) ред в Турция. От историята знаем, че новата история на Турция започна с преврата на военните от 1923, воден от Кемал Ататюрк, довел до освобождаване управлението на страната от религиозни влияния.

На кандидата от управляващата проислямска партия AK му трябваше много малко, за да спечели още на първия тур на вота.

Абдула Гюл, понастоящем външен министър на Турция, взе 357 гласа, като не му достигнаха само десет гласа до 367 гласа (две трети от парламента с 550 депутати), необходими за спечелването на гласуването на първи тур.

Рен е казал, че е важно военните да оставят демокрацията в ръцете на демократично избраното правителство. „Това е явен тест дали турските въоръжени сили уважават демократичната секуларизация и демократичните ценности", потвърди еврокомисарят.

Военните са казали, че наблюдават изборния процес със загриженост и няма да се въздържат ако е необходимо да запазят светския ред.

Главната светска опозиционна партия CHP бойкотира вота и заяви, че ще атакува изборите в съда поради липса на кворум: присъствали са 361 депутати, докато е било необходимо присъствието на 367, или две трети от народните представители.

Вторият кръг на гласуването ще се състои в сряда; конституционният съд е обещал да се постарае да отговори на апела на опозицията преди вота.

Решението на висшето турско съдилище е много съществено, защото ако протестът на опозицията бъде одобрен, то премиерът Ердоган ще трябва да свика общи избори. Ако ли пък протестът бъде отклонен, очаква се победа за Гюл.

Макар Абдула Гюл да е опитен политик който избягва крайностите и говори далеч по-меко от съпартиеца си Ердоган, военните и опозицията се притесняват, че значението на про-ислямската АК ще нарастне прекомерно, ако и президентската власт, и парламента бъдат в техни ръце.

Гюл е заявявал по-рано, че ситуацията с Кипър е „болното място" в пътя на Турция към ЕС, тоест може да се счита, че ЕС ще преговаря успешно с него. Ако Гюл стане президент, съпругата му, с която е женен от 1980 и има три деца, ще е първата Първа дама на Турция, която ще носи забрадка.