Очаква се днес ЕЦБ да повиши лихвените нива с 0.25%, като мярка срещу засилващия се инфлационен натиск върху икономиките на страните в еврозоната.

Според много от анализаторите това решение би довело до по-голямо забавяне на европейската икономика и ще бъде последвано от ново повишение на еврото спрямо долара, което би намалило конкурентноспособността на европейския износ.

Според анализатори от Lehman Brothers и ING Bank подобно решение има малки шансове да намали инфлационния натиск, а в същото време последствията от него могат да бъдат силно негативни.

В продължение на година основната лихва в еврозоната оставаше непроменена - 4.0%, независимо от действията на централните банки на други водещи икономики в света.

Но предварителните доклади за увеличението на потребителските цени през юни показаха поскъпване с 4.0%.

Това е два пъти повече от целевата инфлация от 2.0%, която според ЕЦБ гарантира стабилност на европейския пазар.

Високата инфлация, съчетана с данни за сериозен ръст на производствените цени и цените на вноса, дават достатъчно основания да се очаква ръст на потребителските цени и през идните месеци.

И тук се вижда сериозното противоречие на решението за повишаване на основните лихвени нива. То ще доведе до покачване на цената на еврото спрямо долара, което пък неизбежно ще рефлектира върху стойността на суровия петрол, която е една от фундаменталните причини за рекордните нива на инфлацията.

Въпреки това анализаторите са почти единодушни, че днес ЕЦБ ще прекрати пасивната си политика и ще увеличи лихвения процент на 4,25 на сто.

Големите опасения на определящите финансовите политики са, че покачващите се цени на горивата и храните ще принудят работещите да поискат сериозни увеличения на заплатите и ще се повтори кошмарът от 70-те години на миналия век, когато световната икономика излезе извън контрол.

За пореден път по-важно от самото решение ще бъде посланието, което ще изпрати към пазарите президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише на пресконференцията, насрочена за 15:30 часа българско време.

Посоката, която ще очертае Трише, е изключително важна за настроенията на пазара. Преди седмица той заяви, че не е давал сигнали за поредица от мерки за затягане на монетарната политика, тоест може да се очаква, че повишението на лихвените нива ще е еднократно.

Последният цикъл от повишения на основната лихва в еврозоната обаче започна именно с подобни изказвания.

Решението, което ще вземат на заседанието си ръководителите на ЕЦБ, е важно и от гледна точка на утвърждаването на банката като политически независим орган, тъй като през последните месеци институцията е поставена под силен натиск от различни посоки за запазване на лихвените нива с цел поддържане на икономическия растеж.