Европейските ценни книжа се покачиха рязко през изминалата работна седмица, след като се спекулираше с новината за евентуална покупка на шведската компания Scania AB от немския гигант MAN AG. Инвеститорите се обзалагаха и за сделката между ABN Amro Holding NV и Business Objects SA.

Сливанията и поглъщанията може да задържат пазара на акции във възходящ тренд за известно време, но консолидацията при някои компании е неизбежна, това съветват борсови експерти. Инвеститорите все пак са доста „бичи" настроени в момента.

Акциите на шведският производител на тежкотоварни машини Scania се покачиха рекордно, след новината за евентуална работна среща между ръководството на скандинавската компания и това на немската MAN, на която ще се обсъжда евентуално сливане.

ABN Amro е един от основните печеливши тази седмица, след като от Bank of America Corp. са заявили, че имат планове за закупуването на най-голямата холандска кредитна компания.

Пан-европейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се покачи с 1.4% до ниво 335.68 за последните 5 дни. Другият индекс Stoxx 50 се покачи с 0.9%, докато Euro Stoxx 50, който измерва движението на пазарите само в Еврозоната се покачи с цели 1.7% за изминалата седмица.

Спекулациите по пазара, че ръстът на печалбите тази година ще успее да изпревари лихвеното ниво, изстреля широкия индекс Stoxx 600 нагоре с 11% от най-ниското му ниво за годината отбелязано на 13-ти юни. Около три-четвърти от компаниите в индекса Stoxx 50 са с отчети за печалбите, които са доста над прогнозираните по-рано стойности.

Националните борсови индекси на 16 от 18-те западно-европейски държави се покачиха за седмицата. Немския DAX индекс регистрира скок от 2.5%, а френския САС-40 се вдигна с 1.4%. Британският основен индекс FTSE 100 завърши седмицата с незначителна печалба.