Европейските фондови пазари се понижават под натиска на банковите акции, след наложените глоби от регулаторните органи на САЩ и Великобритания. Водещите световни банки UBS, HSBC, Citigroup, Royal Bank of Scotland и JP Morgan бяха глобени за общата сума от 3,4 милиарда долара за манипулации на валутния пазар.

По обед общият европейски индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0,43 процента, а индексът на "сините чипове" Euro STOXX 50 - с 1,05 процента. Немският индекс DAX падна с 0,86 процента, британският FTSE 100 - с 0,40 процента, а френският CAC-40 - с 0,61 процента, съобщава Reuters.

Акциите на HSBC поевтиняха с 0,8 процента, на RBS нараснаха с 0,1 процента. Котировките на JPMorgan и Citi на борсата във Франкфурт загубиха съответно с 0,7 и 0,8 процента. Акциите на Barclays, срещу която също се води разследване, се понижиха с 1,7 процента. Но книжата UBS нараснаха с 0,3 процента, защото според трейдърите, глобата вече е бела заложена в котировките.

Индексът на европейските банки се понижи с 1,2 процента, а акциите на италианските UniCredit и Banco Popolare поевтиняха съответно с 2,9 и 3,2 процента.

Котировките на компанията за услуги в петролния сектор SBM Offshore NV подскочиха с 19,7 процента, защото тя се съгласи да заплати на Холандия 240 млн. д. , за да бъдат свалени обвиненията за незаконни плащания.

Акциите на веригата супермаркети J. Sainsbury поевтиняха с 4,6 процента след публикуването на тримесечния отчет.