Европейските фондови пазари като цяло се понижават под влиянието на финансовия сектор и химическия отрасъл, като трейдърите очакват продължаване на спада след януарското рали.

По обед общоевропейския индекс FTSEurofirst 300 спадна с 0,03 процента, а индексът на „сините чипове" Euro STOXX 50 - с 0,06 процента, съобщава Reuters.

Германският DAX загуби от стойността си 0,07 процента, британският FTSE 100 се понижи с 0,05 процента, а френският CAC-40 се покачи с 0,26 процента.

От началото на годината FTSEurofirst 300 е прибавил 3 процента, но много инвеститори и трейдъри прогнозират спад през февруари и март поради запазващият се страх от дълговата криза в еврозоната. Нов подем на европейските акции се очаква най-рано през април.

Икономиката на еврозоната се съкрати с 0,6 на сто през четвъртото тримесечие, при прогноза за спад от 0,4 на сто, което е най-лошия резултат то първото тримесечие на 2009 година.

Индексът STOXX Europe 600 за финансовия сектор се понижи с 0,54 процента, а подиндексът за банките - с 0,36 процента. Акциита на Commerzbank поскъпнаха с 3,1 процента, след предупреждението за повишаване на резервите за покриване на загубите по кредитите.

Котировките на производителя на луксозни стоки PPR нараснаха с 6,7 на сто, след като неговите тримесечни резултати надминаха очакванията на анализаторите.