Щатският долар отслабна към еврото на последната търговска сесия за седмицата, но успя да покачи към йената. Това се случи в следствие на растящата неувереност на пазарните участници за следващите действия на ФЕД, след като в сряда остави лихвеното си ниво без промяна.

Зелената валута направи възходящо рали към повечето валути на развиващите се страни, след като пазарните играчи, отново потърсиха сигурност в условията на зараждащите се геополитически кризи. За разлика от няколко месеца по-рано, когато на преден план бяха страните от Близкия изток, сега проблемите са свързани с Тайланд, Унгария и Полша.

Към средата на сесията, инвеститорите решиха, че доларът е паднал прекалено рязко в последните часове и решиха да купуват срещу пазара. Спекулантите все повече коментират, че сме станали свидетели на края на рестриктивната политика на ФЕД, а от началото на следващата година ще станем свидетели и на първото понижение на лихвеното ниво.

На следобедната сесия в Ню Йорк, еврото се беше покачило с 0.1% до ниво $1.2791 към щатския долар. Към йената, еврото отбеляза скок от 0.3% до 148.97 йени. Американските пари успяха да реализират покачване с 0.1% към йената до 116.47 йени. Това беше далече от най-ниските нива на сесията, но все пак доларът се отправи към края най-черната си седмица спрямо японската валута от два месеца.

След като повечето макроикономически данни от САЩ се оказват по-слаби от очакваното, за инвеститорите вече е почти ясно, че „обръщането" на политиката на ФЕД ще е скоро.

В четвъртък излезе докладът за деловата активност в Атлантическия регион на САЩ, подготвен от Филаделфийския ФЕД. За съжаление данните бяха изключително ниски, като отбелязаха три-годишно дъно в индустриалното производство във водещия икономически регион на страната.

Ако наистина ФЕД запази лихвеното си ниво непроменено, това ще накара много инвеститори да загърбят щатския долар, който до момента беше предпочитан заради високата доходност от депозитите изразени в тази валута.

В допълнение на „извинението", че забавящата се американска икономика може да навреди на останалите страни по света, тази седмица излезе и още един фактор, който повлия в масово разпродаване на финансови инструменти и преструктуриране на активи. Това бяха новите „огнища" на политически кризи в света, като преврата в Тайланд и броженията в Полша и Унгария.

Южноамериканските валути се сринаха вчера, като бразилския реал е с 3-месечно дъно, а мексиканското песо отбеляза спад невиждан от два месеца и половина, след като по-ниското икономическо развитие на САЩ може да навреди на износа на страната.